captcha image

A password will be e-mailed to you.

 

#JedzJabłka

#JedzJabłka

 

Dołączamy do akcji #jedzjabłka. Oczywiście w naszym stylu – naukowo.

  1. Klasyczny sposób jedzenia jabłek „dookoła” powoduje, że marnuje się około 30% miąższu. Lepiej jeść odgryzając oba końce ogryzka i pozostawiając tylko gniazdo nasienne.
  2. Jabłka prawdopodobnie pochodzą ze wschodniej Turcji lub Kazachstanu, gdzie ten gatunek jest najbardziej zróżnicowany.
  3. Znanych jest ponad 7500 odmian uprawnych jabłek, antonówki są bardzo starą odmianą pochodzącą z Rosji, kosztele wyhodowano w Polsce w XVII wieku, a jonatan to przypadkowa siewka znaleziona w USA.
  4. Świeże jabłko zawiera większość znanych witamin – C, B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen.
  5. Jabłka wraz z malinami i… różami należą do rodziny różowatych.
  6. Roczna produkcja jabłek na świecie wynosi ponad 75 miliardów kilogramów, Polska produkuje z tego 2,5 miliarda kilogramów.
  7. Nie należy przechowywać jabłek i bananów z innymi owocami, bo wydzielany przez nie etylen przyspiesza dojrzewanie i psucie się innych owoców.
  8. W Polsce masowo uprawia się około 15 odmian jabłek. Wśród najpopularniejszych są gala, ligol, jonagold i antonówka.
  9. Obite, zbrązowiałe jabłka nie tylko szybko się psują, ale też tracą swoje właściwości odżywcze.
  10. Typowe jabłko ma około 130 kilokalorii.

 

Polecamy też:

Zmutowane jabłko z Australii

Jabłka to SAMA CHEMIA!

Nie ma więcej wpisów