captcha image

A password will be e-mailed to you.

 

Muszkom dziękujemy za piwo. Fot. André Karwath

Muszkom dziękujemy za piwo. Fot. André Karwath

Jeśli zostawimy na stole szklankę po piwie, możemy często zauważyć, że bardzo interesują się nią muszki owocowe. Co je tam przyciąga i dlaczego tak interesują się akurat tym alkoholem? Odpowiedź daje praca, którą belgijscy badacze opublikowali niedawno na łamach pisma Cell Reports. Okazuje się, że chodzi tu o drożdże piwowarskie. Wyewoluowały one w ścisłym związku właśnie z muszkami owocowymi.

Drożdże, podobne do tych jakie wykorzystuje się przy warzeniu piwa, rozwijają się na gnijących owocach. To idealne środowisko dla muszek, a obecność drożdży jeszcze podnosi jego atrakcyjność, bo larwy żywiące się tymi grzybami rozwijają się szybciej. Ale drożdże nie robią tego z sympatii do much – lądujące i składające jaja owady przenoszą komórki grzybów na odnóżach i pomagają im się rozprzestrzeniać. Aby cały system sprawnie działał, drożdże wydzielają substancje zapachowe, które są atrakcyjne dla much i przyciągają je w odpowiednie miejsce.

Zdjęcie pokazujące nogę muszki owocówki, na której przenoszone są drożdże. Fot. Joaquin F. Christiaens i inni

Zdjęcie pokazujące nogę muszki owocówki, na której przenoszone są drożdże. Fot. Joaquin F. Christiaens i inni

Badacze stwierdzili, że za ten zapach odpowiada konkretny drożdżowy gen nazwany AFT1. Jeśli się go „wyłączy” metodami inżynierii genetycznej, to owady tracą zainteresowanie drożdżami.

W tym wszystkim pojawił się jednak człowiek, który – podobnie jak muszki owocowe – upodobał sobie te szczególne aromaty wytwarzane przez drożdże. Zapach wydzielany po to, by przywabić muszki jest dokładnie tym samym, który nadaje piwu jego wyjątkowy zapach. Od kiedy w Polsce zaczęły pojawiać się piwa robione nie tylko metodami wielkoprzemysłowej produkcji, łatwiej nam docenić całą gamę tych aromatów, które często określa się jako owocowe czy roślinne.

Może więc następnym razem nie odganiaj muszek znad pustego już kufla – w końcu to dzięki nim możemy napić się tak dobrego piwa.

 

Przy okazji – czy wiecie, że muszka owocówka czyli Drosophila melanogaster po polsku nazywa się wywilżna karłowata?

 

Przeczytaj też

Dlaczego sam zapach piwa uszczęśliwia (alkohol nie jest tu konieczny)?

Dlaczego po piwi (i kawie) chce się siku?

Nie ma więcej wpisów