captcha image

A password will be e-mailed to you.
Fot. Mohamed Babu

Fot. Mohamed Babu

Czy wiecie, że odwłoki mrówek nabierają koloru tego, co mrówki jedzą?

Wszystko zaczęło się od prostej obserwacji. Shameem, żona indyjskiego naukowca Mohameda Babu zauważyła, że mrówki, które w kuchni wypiły kroplę rozlanego mleka, zrobiły się białe. Nie całkiem – bielutkie były ich odwłoki. A wszystko dlatego, że pokryte są one cienkim oskórkiem, spod którego prześwituje to, co mrówka zjadła.

Fot. Mohamed Babu

Fot. Mohamed Babu

Zainspirowany tym pan Babu przygotował specjalne danie – wodę z cukrem i barwnikami spożywczymi. Krople cieczy naniósł na parafinową płytę, by woda nie rozlewała się. Całość ustawił w ogrodzie i zrobił to niesamowite zdjęcie. A przy okazji zaobserwował, że mrówki zdecydowanie wolą jasne kolory – chętniej piły żółte i czerwone krople, krzywo patrząc na niebieskie i zielone. Może to kwestia aromatu barwników?

Fot. Mohamed Babu

Fot. Mohamed Babu

 

Niesamowita konstrukcja: mrówki robią most z własnych ciał!

 

 

Nie ma więcej wpisów