Czy wiecie, że odwłoki mrówek nabierają koloru tego, co mrówki jedzą?
Wszystko zaczęło się od prostej obserwacji. Shameem, żona indyjskiego naukowca Mohameda Babu zauważyła, że mrówki, które w kuchni wypiły kroplę rozlanego mleka, zrobiły się białe. Nie całkiem – bielutkie były ich odwłoki. A wszystko dlatego, że pokryte są one cienkim oskórkiem, spod którego prześwituje to, co mrówka zjadła.
Zainspirowany tym pan Babu przygotował specjalne danie – wodę z cukrem i barwnikami spożywczymi. Krople cieczy naniósł na parafinową płytę, by woda nie rozlewała się. Całość ustawił w ogrodzie i zrobił to niesamowite zdjęcie. A przy okazji zaobserwował, że mrówki zdecydowanie wolą jasne kolory – chętniej piły żółte i czerwone krople, krzywo patrząc na niebieskie i zielone. Może to kwestia aromatu barwników?
Niesamowita konstrukcja: mrówki robią most z własnych ciał!
You must be logged in to post a comment.