No, teraz to naukowcy już przesadzili… Ogłosili, że ci, którzy często jedzą czekoladę, mają mniej tkanki tłuszczowej. Takie rewelacje wysnuli badacze z Uniwersytetu Grenady po przebadaniu blisko 1500 nastolatków z 9 krajów europejskich. Gdyby i u nas to zechciało tak działać!..
Naukowcy wzięli pod uwagę wiek, płeć, wskaźnik masy ciała (BMI), nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną badanych osób. I wyszło im, że jedzenie sporej ilości czekolady, mimo że jest wysokoenergetyczna, bogata w cukry i tłuszcze nasycone, ma związek z dobrą sylwetką, a konkretnie z mniejszą ilością tkanki tłuszczowej. Podobny wniosek płynie z wcześniejszych badań, które pokazały, że czekolada pomaga zapobiegać chorobom kardiometabolicznym u osób dorosłych.
Nie ulega wątpliwości, że czekolada (a konkretnie kakao) to krynica wszelakiego dobra, i nie chodzi nam tylko o boski smak 😉 Zawiera dużo flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Pomaga też zapobiegać nadciśnieniu, reguluje produkcję kortyzolu (zwanego hormonem stresu) i wrażliwość na insulinę.
A oto źródło
You must be logged in to post a comment.