captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ten wpis jest nietypowy. Temat “zakwaszenia organizmu” okazał się tak rozległy, że postanowiłam zamiast normalnego tekstu przygotować grafikę, która zbiera większość zagadnień z nim związanych.

Jak to czytać? Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze. Przewijaj, przesuwaj i czytaj. Jeśli masz wątpliwości czy to prawda – na końcu tego tekstu znajdziesz bibliografię.

Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze.

 

Bibliografia

  1. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  2. De Santo, N. G., Capasso, G., Malnic, G., Anastasio, P., Spitali, L., & D’Angelo, A. (1997). Effect of an acute oral protein load on renal acidification in healthy humans and in patients with chronic renal failure. Journal of the American Society of Nephrology, 8(5), 784-792.
  3. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  4. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  5. Pietrzyk J.A., Dyras P., Gabrowska E., Kubiak W., Liber M., Mazur I., Równicka M., Rutkowski B., Spodaryk M., Wnuk R., Żebrowska A. (2010). Żywienie chorych z niewydolnością nerek. Kraków: 49-50.
  6. Fenton, T. R., Lyon, A. W., Eliasziw, M., Tough, S. C., & Hanley, D. A. (2009). Metaanalysis of the effect of the acidash hypothesis of osteoporosis on calcium balance. Journal of Bone and Mineral Research, 24(11), 1835-1840.
  7. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  8. Dwyer, J., Foulkes, E., Evans, M., & Ausman, L. (1985). Acid/alkaline ash diets: time for assessment and change. Journal of the American Dietetic Association, 85(7), 841-845.
  9. https://rationalwiki.org/wiki/Alkaline_diet#cite_note-8
  10. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Estimation of the diet-dependent net acid load in 229 worldwide historically studied hunter-gatherer societies. The American journal of clinical nutrition, 91(2), 406-412.
  11. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Latitude, local ecology, and hunter-gatherer dietary acid load: implications from evolutionary ecology. The American journal of clinical nutrition, 92(4), 940-945.
Czy możliwe jest zakwaszenie organizmu przez złą dietę?
4.9 (98.18%) 11 głosów

Czego u nas szukaliście?

Nie ma więcej wpisów