captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ten wpis jest nietypowy. Temat “zakwaszenia organizmu” okazał się tak rozległy, że postanowiłam zamiast normalnego tekstu przygotować grafikę, która zbiera większość zagadnień z nim związanych.

Jak to czytać? Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze. Przewijaj, przesuwaj i czytaj. Jeśli masz wątpliwości czy to prawda – na końcu tego tekstu znajdziesz bibliografię.

Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze.

 

Bibliografia

  1. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  2. De Santo, N. G., Capasso, G., Malnic, G., Anastasio, P., Spitali, L., & D’Angelo, A. (1997). Effect of an acute oral protein load on renal acidification in healthy humans and in patients with chronic renal failure. Journal of the American Society of Nephrology, 8(5), 784-792.
  3. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  4. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  5. Pietrzyk J.A., Dyras P., Gabrowska E., Kubiak W., Liber M., Mazur I., Równicka M., Rutkowski B., Spodaryk M., Wnuk R., Żebrowska A. (2010). Żywienie chorych z niewydolnością nerek. Kraków: 49-50.
  6. Fenton, T. R., Lyon, A. W., Eliasziw, M., Tough, S. C., & Hanley, D. A. (2009). Metaanalysis of the effect of the acidash hypothesis of osteoporosis on calcium balance. Journal of Bone and Mineral Research, 24(11), 1835-1840.
  7. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  8. Dwyer, J., Foulkes, E., Evans, M., & Ausman, L. (1985). Acid/alkaline ash diets: time for assessment and change. Journal of the American Dietetic Association, 85(7), 841-845.
  9. https://rationalwiki.org/wiki/Alkaline_diet#cite_note-8
  10. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Estimation of the diet-dependent net acid load in 229 worldwide historically studied hunter-gatherer societies. The American journal of clinical nutrition, 91(2), 406-412.
  11. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Latitude, local ecology, and hunter-gatherer dietary acid load: implications from evolutionary ecology. The American journal of clinical nutrition, 92(4), 940-945.
Czy możliwe jest zakwaszenie organizmu przez złą dietę?
4.9 (98.18%) 11 głosów

  • Mateusz Gombarczyk

    A czy sa badania dotyczace pH plynow w macierzy zewnatrzkomorkowej?

  • Chcesz odkwasić organizm?! Zjedz mydło!!!!

    Ps. Osobisciezaliczam czipsy do zdrowej żywności! Ale to tak na marginesie 😉

    • Rafał Suchodolski

      jestem ciekaw tej teorii dot. czipsów 😀

      • Czipsy to tzw “puste kalorie”, coś co jest puste zazwyczaj bywa też lekkie (nie dotyczy niektórych dziwczyn, ale to inna historia). Zatem na rajdy nie ma jak kilka paczek wysokokalorycznych czipsów! Lekkie i dają ” kopa” podczas gdy mięso czy warzywka ważą dużo trzeba je przygotowywać, a po zjedzeniu obciązają żołądek. Czipsy dla ludzi aktywnych to samo zdrowie 😉

        • marek

          ignorant śluzowaty

          • Poczucie humoru i dystans to symptomy choroby zwanej inteligencją, przyjm szczere kondolencje, z powodu zdrowia.

  • Andelf7

    Tego typu artykuly nazywaja sie “wroga propaganda” albo ” pseudo-naukowa dezinformacja”, dosc czesta obecnie praktyka. Ignoruj. jedz zdrowo, unikaj miesa jak zarazy.

    • Tego typu, pozbawione uzasadnienia czy głębszego sensu, komentarze nazywa się zaśmiecaniem dyskusji.
      Konkrety prosimy, konkrety

  • Malcerz

    No dobra, art jest prawdziwy ale to tylko cześć problemu mitu “zakwaszenia”. Przede wszystkim, organizm posiada buforu które pilnują właściwego PH.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Buforowe_uk%C5%82ady_krwi
    “Buforowe układy krwi – obecne w osoczu mieszaniny słabych kwasów i ich zasadowych soli zapewniające utrzymanie stałego ok. 7,4 pH krwi (7,35-7,45), najważniejszymi buforowymi układami krwi są bufory:

    węglanowy (H2CO3 = NaHCO3)
    fosforanowy (NaH2PO4 = Na2HPO4)
    białkowy”
    Wszystko działa idealnie dopóki bufory mogą procować. Problem pojawia się gdy na skutek długotrwałej złej diety, np zasobnej w rafinowane cukry które mocno nadwyrężają mechanizmy buforujące. Problemem wtedy nie jest zmiana PH na kwasowe a wyczerpanie buforów. Medycyna nazywa to “przewlekłą, łagodną kwasicą metaboliczną”, lub “kwasicą utajoną”
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11842945

  • Boshock

    Doceniam, że dałaś biały obrys liter aby się nie zlewały z tłem. Dzięki 😉

  • Borys Borin Alkuin

    Jeżeli dietą nie odkwasimy organizmu, w jaki sposób należy się do tego zabrać?

    • Nie trzeba się do tego zabierać – nie masz zakwaszonego organizmu.

    • Moze pić codziennie wodę wapienną?

Nie ma więcej wpisów