captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ten wpis jest nietypowy. Temat “zakwaszenia organizmu” okazał się tak rozległy, że postanowiłam zamiast normalnego tekstu przygotować grafikę, która zbiera większość zagadnień z nim związanych.

Jak to czytać? Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze. Przewijaj, przesuwaj i czytaj. Jeśli masz wątpliwości czy to prawda – na końcu tego tekstu znajdziesz bibliografię.

Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze.

 

Bibliografia

  1. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  2. De Santo, N. G., Capasso, G., Malnic, G., Anastasio, P., Spitali, L., & D’Angelo, A. (1997). Effect of an acute oral protein load on renal acidification in healthy humans and in patients with chronic renal failure. Journal of the American Society of Nephrology, 8(5), 784-792.
  3. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  4. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  5. Pietrzyk J.A., Dyras P., Gabrowska E., Kubiak W., Liber M., Mazur I., Równicka M., Rutkowski B., Spodaryk M., Wnuk R., Żebrowska A. (2010). Żywienie chorych z niewydolnością nerek. Kraków: 49-50.
  6. Fenton, T. R., Lyon, A. W., Eliasziw, M., Tough, S. C., & Hanley, D. A. (2009). Metaanalysis of the effect of the acidash hypothesis of osteoporosis on calcium balance. Journal of Bone and Mineral Research, 24(11), 1835-1840.
  7. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  8. Dwyer, J., Foulkes, E., Evans, M., & Ausman, L. (1985). Acid/alkaline ash diets: time for assessment and change. Journal of the American Dietetic Association, 85(7), 841-845.
  9. https://rationalwiki.org/wiki/Alkaline_diet#cite_note-8
  10. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Estimation of the diet-dependent net acid load in 229 worldwide historically studied hunter-gatherer societies. The American journal of clinical nutrition, 91(2), 406-412.
  11. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Latitude, local ecology, and hunter-gatherer dietary acid load: implications from evolutionary ecology. The American journal of clinical nutrition, 92(4), 940-945.
Czy możliwe jest zakwaszenie organizmu przez złą dietę?
4.9 (98.18%) 11 głosów

Czego u nas szukaliście?

14
Dodaj komentarz

avatar
 
7 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Ewa KamińskaMaciejmarekCrazy NaukaBorys Borin Alkuin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Mateusz Gombarczyk
Gość
Mateusz Gombarczyk

A czy sa badania dotyczace pH plynow w macierzy zewnatrzkomorkowej?

Maciej
Gość
Maciej

Chcesz odkwasić organizm?! Zjedz mydło!!!!

Ps. Osobisciezaliczam czipsy do zdrowej żywności! Ale to tak na marginesie 😉

Rafał Suchodolski
Gość
Rafał Suchodolski

jestem ciekaw tej teorii dot. czipsów 😀

Maciej
Gość
Maciej

Czipsy to tzw “puste kalorie”, coś co jest puste zazwyczaj bywa też lekkie (nie dotyczy niektórych dziwczyn, ale to inna historia). Zatem na rajdy nie ma jak kilka paczek wysokokalorycznych czipsów! Lekkie i dają ” kopa” podczas gdy mięso czy warzywka ważą dużo trzeba je przygotowywać, a po zjedzeniu obciązają żołądek. Czipsy dla ludzi aktywnych to samo zdrowie 😉

marek
Gość
marek

ignorant śluzowaty

Maciej
Gość
Maciej

Poczucie humoru i dystans to symptomy choroby zwanej inteligencją, przyjm szczere kondolencje, z powodu zdrowia.

Andelf7
Gość
Andelf7

Tego typu artykuly nazywaja sie “wroga propaganda” albo ” pseudo-naukowa dezinformacja”, dosc czesta obecnie praktyka. Ignoruj. jedz zdrowo, unikaj miesa jak zarazy.

Crazy Nauka
Gość
Crazy Nauka

Tego typu, pozbawione uzasadnienia czy głębszego sensu, komentarze nazywa się zaśmiecaniem dyskusji.
Konkrety prosimy, konkrety

Malcerz
Gość
Malcerz

No dobra, art jest prawdziwy ale to tylko cześć problemu mitu “zakwaszenia”. Przede wszystkim, organizm posiada buforu które pilnują właściwego PH. https://pl.wikipedia.org/wiki/Buforowe_uk%C5%82ady_krwi “Buforowe układy krwi – obecne w osoczu mieszaniny słabych kwasów i ich zasadowych soli zapewniające utrzymanie stałego ok. 7,4 pH krwi (7,35-7,45), najważniejszymi buforowymi układami krwi są bufory: węglanowy (H2CO3 = NaHCO3) fosforanowy (NaH2PO4 = Na2HPO4) białkowy” Wszystko działa idealnie dopóki bufory mogą procować. Problem pojawia się gdy na skutek długotrwałej złej diety, np zasobnej w rafinowane cukry które mocno nadwyrężają mechanizmy buforujące. Problemem wtedy nie jest zmiana PH na kwasowe a wyczerpanie buforów. Medycyna nazywa to “przewlekłą,… Czytaj więcej »

Boshock
Gość
Boshock

Doceniam, że dałaś biały obrys liter aby się nie zlewały z tłem. Dzięki 😉

Borys Borin Alkuin
Gość
Borys Borin Alkuin

Jeżeli dietą nie odkwasimy organizmu, w jaki sposób należy się do tego zabrać?

Crazy Nauka
Gość
Crazy Nauka

Nie trzeba się do tego zabierać – nie masz zakwaszonego organizmu.

Maciej
Gość
Maciej

Moze pić codziennie wodę wapienną?

Ewa Kamińska
Gość
Ewa Kamińska

Bardzo fajna grafika. Mam nadzieję, że dotrze do większej liczby ludzi.
Nawiasem mówiąc, mogę się założyć, że za 10 lat, ludzie będą się śmiać z tej teorii o zakwaszeniu organizmu (dokładnie tak samo, jak teraz śmiejemy się z tego, że 20 lat temu ludzie uważali, że błonnik to zło, albo że kilka jajek tygodniowo to za dużo – podobne przykłady można mnożyć).

Nie ma więcej wpisów