Ilu z Was w desperacji przed klasówką czy kolokwium próbowało jeść surowe ziemniaki? My to robiliśmy. Miało to sens? Nie, ale jest w tym ziarnko prawdy.
Czy surowe ziemniaki mogą wywołać gorączkę?
Zwykłe surowe ziemniaki są kompletnie nieszkodliwe. Po prostu niesmaczne, i tyle. Gorączkę może wywołać zjedzenie surowych ziemniaków z zielonym miąższem (co oznacza, że dojrzewały na słońcu) albo takich, które – zbyt długo przechowywane – zaczęły kiełkować.
Dlaczego zielone ziemniaki mogą wywołać gorączkę? W zazielenionych częściach bulwy ziemniaka, a także w kiełkach i oczkach, z których kiełki wyrastają, znajduje się silnie trujący glikozyd o nazwie solanina.
Jej największe stężenie mają naziemne części rośliny: łodyga, liście, kwiaty i owoce. Gotowanie osłabia toksyczność tej substancji, ale na surowo może wywołać klasyczne zatrucie pokarmowe, łącznie z gorączką. Podobne właściwości mają niedojrzałe pomidory.
Tym, którzy chcieliby to potraktować jako wskazówkę, z serca to odradzamy, bo po pierwsze, może się to skończyć pobytem w szpitalu, a po drugie – solanina jest rakotwórcza.
Polecamy też:
Dlaczego po słonym chce się pić?
Dlaczego palce marszczą się podczas kąpieli?
You must be logged in to post a comment.