Czy wiecie, że miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, które się nie psują?
Podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do jedzenia! Był co prawda skrystalizowany – to naturalne po TAKIM czasie – ale wystarczyło wstawić go w naczyniu do ciepłej wody, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano w grobowcach faraonów. W dzbanach takich jak te na obrazku przechowywano miód w Knossos na Krecie 1800 lat p.n.e.
Antybakteryjne właściwości miód zawdzięcza nadtlenkowi wodoru, który powstaje na skutek utleniania glukozy do kwasu glukonowego – reakcji zachodzącej pod wpływem zawartego w ślinie pszczół enzymu o nazwie inwertaza. Miód konserwowany jest też dzięki zawartości flawonoidów, związków spełniających funkcję przeciwutleniaczy i mających właściwości grzybobójcze.
Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.
Do produktów spożywczych, które – odpowiednio przechowywane – nigdy się nie psują, należą też skrobia kukurydziana, ryż, cukier, sól i syrop klonowy.
Polecamy też na naszym blogu:
Kiszone ogórki i kapusta dodają pewności siebie. Serio!
Dieta bezglutenowa – jak sami siebie oszukujemy
You must be logged in to post a comment.