captcha image

A password will be e-mailed to you.
Kopalnia soli w Kłodawie. Fot. Jarek Zok/Flickr

Kopalnia soli w Kłodawie. Fot. Jarek Zok/Flickr

Tak smakuje przeszłość licząca sobie 250 mln lat.

Polska sól wydobywana m.in. w Kłodawie i okolicach Inowrocławia to pozostałość Morza Cechsztyńskiego, śródlądowego, bardzo słonego zbiornika o powierzchni 600 tys. km kw., który rozciągał się od Wielkiej Brytanii, poprzez Niemcy i Morze Północne, aż po Polskę północno-zachodnią.

Morze wyparowało około 250 mln lat temu jak w gigantycznej warzelni (klimat akurat stał się gorący i suchy), zostawiając warstwę zalegającą obecnie na głębokości 3-6 km pod ziemią. W Kłodawie pokłady soli zostały wypiętrzone ku powierzchni, tak że dzieli je od niej niekiedy tylko 100 m. Działo się to w czasach, kiedy wszystkie ziemskie kontynenty były sklejone w jeden superkontynent – Pangeę.

Warto się więc zastanowić, czemu teraz nagle wszyscy telewizyjni kucharze używają nie dość że wyłącznie soli morskiej, to jeszcze koniecznie mielonej w młynku?

Sól morska – powstająca wskutek odparowania wody morskiej w naszych czasach – oprócz wyższej ceny ma także nieco bogatszy skład od soli kamiennej. Zawiera takie mikroelementy jak magnez, lit, selen, cynk czy jod. Ale i w soli kamiennej jest wiele niezbędnych pierwiastków, takich jak mangan, miedź, chrom czy wapń. Najmniej wartościowa jest sól oczyszczona (i tej się wystrzegajmy), bo w jej składzie jest tylko czysty chlorek sodu.

A co do mielenia soli w młynku… to choćby nie wiem ile mieliło się ten minerał, to w niczym to nie poprawi ani nie pogorszy jego smaku. Mit obalony 🙂

Czego u nas szukaliście?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Nemo
Nemo
8 lat temu

“A co do mielenia soli w młynku… to choćby nie wiem ile mieliło się ten minerał, to w niczym to nie poprawi ani nie pogorszy jego smaku. Mit obalony .” Zmielona sól jest bardziej podatna na zanieczyszczenia w trakcie transportu i pakowania, zanieczyszczenia nie dostaną się do wnętrza kryształu soli, najwyżej osiądą na powierzchni kryształu. Kilo soli jako jednolity kryształ, ma mniejszą powierzchnię w kontakcie z powietrzem, niż kilo zmielonej soli. Mit potwierdzony. 😀

Przemysław Ilukowicz
Przemysław Ilukowicz
7 lat temu

A poza tym: nie “mieliło” “mielili” a męłło i męłli” — ja mielę, ja zmęłłem… itd.
polska język, trudna język…
Warto też sprawdzić i porównać skład soli np. kłodawskiej z solą morską…
Pozdrawiam
PI

Crazy Nauka
Crazy Nauka
Reply to  Przemysław Ilukowicz
7 lat temu

1. Sprawdź w słownikach
2. Upominaj innych
Obie odmiany dopuszczalne. “Mełło” uznawana za archaizm.

zofia
zofia
6 lat temu

Wg mnie sól w kryształkach, którą należy mielić chyba nie wymaga środka szkodliwego przeciw zbrylającego !

Nie ma więcej wpisów
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
%d bloggers like this: