captcha image

A password will be e-mailed to you.
Kopalnia soli w Kłodawie. Fot. Jarek Zok/Flickr

Kopalnia soli w Kłodawie. Fot. Jarek Zok/Flickr

Tak smakuje przeszłość licząca sobie 250 mln lat.

Polska sól wydobywana m.in. w Kłodawie i okolicach Inowrocławia to pozostałość Morza Cechsztyńskiego, śródlądowego, bardzo słonego zbiornika o powierzchni 600 tys. km kw., który rozciągał się od Wielkiej Brytanii, poprzez Niemcy i Morze Północne, aż po Polskę północno-zachodnią.

Morze wyparowało około 250 mln lat temu jak w gigantycznej warzelni (klimat akurat stał się gorący i suchy), zostawiając warstwę zalegającą obecnie na głębokości 3-6 km pod ziemią. W Kłodawie pokłady soli zostały wypiętrzone ku powierzchni, tak że dzieli je od niej niekiedy tylko 100 m. Działo się to w czasach, kiedy wszystkie ziemskie kontynenty były sklejone w jeden superkontynent – Pangeę.

Warto się więc zastanowić, czemu teraz nagle wszyscy telewizyjni kucharze używają nie dość że wyłącznie soli morskiej, to jeszcze koniecznie mielonej w młynku?

Sól morska – powstająca wskutek odparowania wody morskiej w naszych czasach – oprócz wyższej ceny ma także nieco bogatszy skład od soli kamiennej. Zawiera takie mikroelementy jak magnez, lit, selen, cynk czy jod. Ale i w soli kamiennej jest wiele niezbędnych pierwiastków, takich jak mangan, miedź, chrom czy wapń. Najmniej wartościowa jest sól oczyszczona (i tej się wystrzegajmy), bo w jej składzie jest tylko czysty chlorek sodu.

A co do mielenia soli w młynku… to choćby nie wiem ile mieliło się ten minerał, to w niczym to nie poprawi ani nie pogorszy jego smaku. Mit obalony 🙂

Polska sól z Kłodawy ma 250 milionów lat
3.2 (64.44%) 9 głosów

Czego u nas szukaliście?

4
Dodaj komentarz

avatar
 
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
zofiaCrazy NaukaPrzemysław IlukowiczNemo Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Nemo
Gość
Nemo

“A co do mielenia soli w młynku… to choćby nie wiem ile mieliło się ten minerał, to w niczym to nie poprawi ani nie pogorszy jego smaku. Mit obalony .” Zmielona sól jest bardziej podatna na zanieczyszczenia w trakcie transportu i pakowania, zanieczyszczenia nie dostaną się do wnętrza kryształu soli, najwyżej osiądą na powierzchni kryształu. Kilo soli jako jednolity kryształ, ma mniejszą powierzchnię w kontakcie z powietrzem, niż kilo zmielonej soli. Mit potwierdzony. 😀

Przemysław Ilukowicz
Gość
Przemysław Ilukowicz

A poza tym: nie “mieliło” “mielili” a męłło i męłli” — ja mielę, ja zmęłłem… itd.
polska język, trudna język…
Warto też sprawdzić i porównać skład soli np. kłodawskiej z solą morską…
Pozdrawiam
PI

Crazy Nauka
Gość
Crazy Nauka

1. Sprawdź w słownikach
2. Upominaj innych
Obie odmiany dopuszczalne. “Mełło” uznawana za archaizm.

zofia
Gość
zofia

Wg mnie sól w kryształkach, którą należy mielić chyba nie wymaga środka szkodliwego przeciw zbrylającego !

Nie ma więcej wpisów