captcha image

A password will be e-mailed to you.
Shannon Lee podczas konkursu Intel ISEF. Fot. Intel ISEF

Shannon Lee podczas konkursu Intel ISEF. Fot. Intel ISEF

Studentka z Singapuru wynalazła sposób zasilania baterii za pomocą bakłażana.

18-letnia Shannon Lee z National Junior College w Singapurze nie przepada za bakłażanami, ale opracowała metodę wykorzystania ich do zasilania baterii. Jej dzieło to nowatorski katalizator wykorzystujący węgiel aktywny otrzymywany z uwęglonego bakłażana. Może on zastąpić katalizator wykorzystywany do tej pory w akumulatorach cynkowo-powietrznych – obiecującym typie akumulatorów, który ma szansę wyprzeć (przynajmniej w niektórych zastosowaniach) popularne baterie litowo-jonowe.

Akumulatory cynkowo-powietrzne wykorzystujące bakłażany mają mieć sześciokrotnie większą gęstość energii niż baterie litowo-jonowe, być od nich lżejsze i bezpieczniejsze. Dlaczego? Shannon odkryła, że dzięki swojej fizycznej strukturze bakłażan jest świetnym przewodnikiem. Wcześniej testowała też inne warzywa i owoce, wśród których interesujące były również jabłka, ale nie miały tak dużej wydajności jak bakłażany.

To odkrycie może znacząco poprawić technologię konstruowania baterii, również tych wykorzystywanych w pojazdach elektrycznych i hybrydowych.

Shannon Lee dzięki swojemu odkryciu zdobyła w maju 2014 roku pierwszą nagrodę w konkursie młodych naukowców Intel International Science and Engineering Fair (ISEF).

Tutaj pisaliśmy o sukcesach naszych polskich uczestników Intel ISEF

Polecamy też:

17-letnia Polka opracowała sposób na raka trzustki

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Oj ta technologia. | AppleTech
5 lat temu

[…] Oj ta technologia.. […]

Kirito95
Kirito95
5 lat temu

#SWAG tak bardzo… Jakie masz baterie? Bakłażanowe :>

Znafca
Znafca
5 lat temu

Też coś.Ja wiem jak zrobić z cytryny.Tylko po co????

Nie ma więcej wpisów
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x