captcha image

A password will be e-mailed to you.

Właśnie dzisiaj na platformie FutureLearn rusza bezpłatny kurs online Superfoods: myths and truths. Podczas kilkunastu spotkań ze światowej klasy ekspertami w dziedzinie żywności i żywienia będziemy weryfikować fakty i mity związane z superproduktami, którym przypisuje się wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie.  

Uczestnictwo w kursie pozwoli nam dowiedzieć się m.in.:

  • Czym są produkty określane mianem „superfoods”?
  • Co odróżnia „superfoods” od żywności funkcjonalnej i nutraceutyków?
  • Jak krytycznie ocenić walory „superfoods” i ich rolę w naszym organizmie?
  • Czy istnieją niebezpieczeństwa związane ze spożyciem „superfoods”?

Od 21 stycznia o faktach i mitach związanych z superżywnością będą nam opowiadać naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz eksperci z Uniwersytetu Turyńskiego we WłoszechUniwersytetu Reading w Anglii. Wspólny projekt naukowców z tych trzech ośrodków badawczych jest częścią działań Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food, do której należy olsztyński instytut.

Aby wziąć udział w kursie Superfoods: myths and truths należy utworzyć darmowe konto na platformie FutureLearn. Przez pięć tygodni wiedza na temat superfoods zostanie przekazana nam podczas serii kilkuminutowych filmów, quizów, artykułów czy paneli dyskusyjnych.

Projekt MOOC „Superfoods: myths and truths” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu UE w ramach programu „Horyzont 2020″, programu ramowego UE w zakresie badań i innowacji.

Materiał promocyjny pochodzi od Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Nie ma więcej wpisów