captcha image

A password will be e-mailed to you.
Szybciej się upijamy, pijąc piwo z naczynia rozszerzonego ku górze. Fot. Matthew Peoples/Flickr

Szybciej się upijamy, pijąc piwo z naczynia rozszerzonego ku górze. Fot. Matthew Peoples/Flickr

To, jak szybko się upijamy, zależy od tego, jaki jest kształt naczynia, z którego pijemy. Dotyczy to zwłaszcza piwa. Trudno uwierzyć? To wynik poważnej pracy naukowej! 

Chodzi o to, jak ludzie oceniają, ile już wypili. W prostej szklance czy kuflu płynu ubywa równomiernie. Jeśli jednak naczynie jest rozszerzone na górze, to więcej płynu mieści się w jego górnej niż w dolnej części. Tak właśnie bywa ze szklankami na piwo. 

Badanie pokazało, że nasz mózg nie bierze pod uwagę zmiany kształtu i nadal ocenia pojemność naczynia tak, jakby było proste. A ponieważ większość ludzi ocenia tempo picia po tym, jak szybko docierają do połowy szklanki, pijący z rozszerzonych naczyń szybciej wypijają ponad połowę. Różnica jest istotna – prostą szklankę piwa badani opróżniali średnio w 13 minut, rozszerzoną – w 8 minut. Szybciej pijący wcześniej tracili kontrolę nad tym, ile faktycznie wypili. 

Dobrze wiedzieć, dobrze przekazać innym. Nie dajmy się naszym mózgom!

Źródło

 

Polecamy też:

Dlaczego po kawie i piwie chce się siku?

Dlaczego po słonym chce się pić?

 

 

Dodaj komentarz

avatar
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Nie ma więcej wpisów