captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Szybciej się upijamy, pijąc piwo z naczynia rozszerzonego ku górze. Fot. Matthew Peoples/Flickr

Szybciej się upijamy, pijąc piwo z naczynia rozszerzonego ku górze. Fot. Matthew Peoples/Flickr

To, jak szybko się upijamy, zależy od tego, jaki jest kształt naczynia, z którego pijemy. Dotyczy to zwłaszcza piwa. Trudno uwierzyć? To wynik poważnej pracy naukowej! 

Chodzi o to, jak ludzie oceniają, ile już wypili. W prostej szklance czy kuflu płynu ubywa równomiernie. Jeśli jednak naczynie jest rozszerzone na górze, to więcej płynu mieści się w jego górnej niż w dolnej części. Tak właśnie bywa ze szklankami na piwo. 

Badanie pokazało, że nasz mózg nie bierze pod uwagę zmiany kształtu i nadal ocenia pojemność naczynia tak, jakby było proste. A ponieważ większość ludzi ocenia tempo picia po tym, jak szybko docierają do połowy szklanki, pijący z rozszerzonych naczyń szybciej wypijają ponad połowę. Różnica jest istotna – prostą szklankę piwa badani opróżniali średnio w 13 minut, rozszerzoną – w 8 minut. Szybciej pijący wcześniej tracili kontrolę nad tym, ile faktycznie wypili. 

Dobrze wiedzieć, dobrze przekazać innym. Nie dajmy się naszym mózgom!

Źródło

 

Polecamy też:

Dlaczego po kawie i piwie chce się siku?

Dlaczego po słonym chce się pić?

 

 

Podoba się? Oceń!

Dodaj komentarz

avatar
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Nie ma więcej wpisów