To, jak szybko się upijamy, zależy od tego, jaki jest kształt naczynia, z którego pijemy. Dotyczy to zwłaszcza piwa. Trudno uwierzyć? To wynik poważnej pracy naukowej!
Chodzi o to, jak ludzie oceniają, ile już wypili. W prostej szklance czy kuflu płynu ubywa równomiernie. Jeśli jednak naczynie jest rozszerzone na górze, to więcej płynu mieści się w jego górnej niż w dolnej części. Tak właśnie bywa ze szklankami na piwo.
Badanie pokazało, że nasz mózg nie bierze pod uwagę zmiany kształtu i nadal ocenia pojemność naczynia tak, jakby było proste. A ponieważ większość ludzi ocenia tempo picia po tym, jak szybko docierają do połowy szklanki, pijący z rozszerzonych naczyń szybciej wypijają ponad połowę. Różnica jest istotna – prostą szklankę piwa badani opróżniali średnio w 13 minut, rozszerzoną – w 8 minut. Szybciej pijący wcześniej tracili kontrolę nad tym, ile faktycznie wypili.
Dobrze wiedzieć, dobrze przekazać innym. Nie dajmy się naszym mózgom!
Polecamy też:
Dlaczego po kawie i piwie chce się siku?
Dlaczego po słonym chce się pić?
You must be logged in to post a comment.