Dołączamy do akcji #jedzjabłka. Oczywiście w naszym stylu – naukowo.
- Klasyczny sposób jedzenia jabłek „dookoła” powoduje, że marnuje się około 30% miąższu. Lepiej jeść odgryzając oba końce ogryzka i pozostawiając tylko gniazdo nasienne.
- Jabłka prawdopodobnie pochodzą ze wschodniej Turcji lub Kazachstanu, gdzie ten gatunek jest najbardziej zróżnicowany.
- Znanych jest ponad 7500 odmian uprawnych jabłek, antonówki są bardzo starą odmianą pochodzącą z Rosji, kosztele wyhodowano w Polsce w XVII wieku, a jonatan to przypadkowa siewka znaleziona w USA.
- Świeże jabłko zawiera większość znanych witamin – C, B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen.
- Jabłka wraz z malinami i… różami należą do rodziny różowatych.
- Roczna produkcja jabłek na świecie wynosi ponad 75 miliardów kilogramów, Polska produkuje z tego 2,5 miliarda kilogramów.
- Nie należy przechowywać jabłek i bananów z innymi owocami, bo wydzielany przez nie etylen przyspiesza dojrzewanie i psucie się innych owoców.
- W Polsce masowo uprawia się około 15 odmian jabłek. Wśród najpopularniejszych są gala, ligol, jonagold i antonówka.
- Obite, zbrązowiałe jabłka nie tylko szybko się psują, ale też tracą swoje właściwości odżywcze.
- Typowe jabłko ma około 130 kilokalorii.
Polecamy też: