Crazy Nauka

Czy możliwe jest zakwaszenie organizmu przez złą dietę?

Ten wpis jest nietypowy. Temat “zakwaszenia organizmu” okazał się tak rozległy, że postanowiłam zamiast normalnego tekstu przygotować grafikę, która zbiera większość zagadnień z nim związanych.

Jak to czytać? Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze. Przewijaj, przesuwaj i czytaj. Jeśli masz wątpliwości czy to prawda – na końcu tego tekstu znajdziesz bibliografię.

Kliknij w ten link – znajdziesz pod nim grafikę w pełnym rozmiarze.

 

Bibliografia

  1. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  2. De Santo, N. G., Capasso, G., Malnic, G., Anastasio, P., Spitali, L., & D’Angelo, A. (1997). Effect of an acute oral protein load on renal acidification in healthy humans and in patients with chronic renal failure. Journal of the American Society of Nephrology, 8(5), 784-792.
  3. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  4. Bonjour, J. P. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177.
  5. Pietrzyk J.A., Dyras P., Gabrowska E., Kubiak W., Liber M., Mazur I., Równicka M., Rutkowski B., Spodaryk M., Wnuk R., Żebrowska A. (2010). Żywienie chorych z niewydolnością nerek. Kraków: 49-50.
  6. Fenton, T. R., Lyon, A. W., Eliasziw, M., Tough, S. C., & Hanley, D. A. (2009). Metaanalysis of the effect of the acidash hypothesis of osteoporosis on calcium balance. Journal of Bone and Mineral Research, 24(11), 1835-1840.
  7. Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.
  8. Dwyer, J., Foulkes, E., Evans, M., & Ausman, L. (1985). Acid/alkaline ash diets: time for assessment and change. Journal of the American Dietetic Association, 85(7), 841-845.
  9. https://rationalwiki.org/wiki/Alkaline_diet#cite_note-8
  10. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Estimation of the diet-dependent net acid load in 229 worldwide historically studied hunter-gatherer societies. The American journal of clinical nutrition, 91(2), 406-412.
  11. Ströhle, A., Hahn, A., & Sebastian, A. (2010). Latitude, local ecology, and hunter-gatherer dietary acid load: implications from evolutionary ecology. The American journal of clinical nutrition, 92(4), 940-945.
Exit mobile version