Crazy Nauka

Sztuczne słodziki przyczyniają się do otyłości?

 

Czy słodziki przyczyniają się do otyłości? Fot. Pascal

Czy słodziki przyczyniają się do otyłości? Fot. Pascal

Bardzo często zastępują cukier, który uważany jest za jedną z głównych przyczyn epidemii otyłości. Okazuje się jednak, że sztuczne słodziki same mogą – w pewnym stopniu – wywoływać otyłość.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Nature pokazuje, że sztuczne, niskokaloryczne słodziki takie jak sacharyna, aspartam czy sukraloza mogą wpływać negatywnie na florę bakteryjną jelit i przez to powodować choroby metaboliczne.

Wcześniej podobne sugestie pojawiały się w mniejszych badaniach, ale to – przeprowadzone przez badaczy z Weizmann Institute of Science w Izraelu – wskazuje, że słodziki mogą wpływać właśnie na symbiotyczne bakterie.

Badanie składało się z kilku elementów. Najpierw podawano myszom przez 11 tygodni różne słodziki i stwierdzono częstsze występowanie nietolarancji glukozy, która ma związek z chorobami metabolicznymi takimi jak otyłość czy cukrzyca typu 2.

Kolejnym etapem było podawanie myszom różnej diety – optymalnej lub bogatej w tłuszcze. Jednocześnie myszy pojono wodą z glukoza lub słodzikami. Te, które dostawały słodziki, wytwarzały nietolerancję glukozy. Udawało się jednak zlikwidować ją stosując antybiotyki niszczące florę bakteryjną jelit. Również przeniesienie flory od myszy z nietolerancją do myszy, które jej nie wykształciły powodowało pojawienie się tego objawu.

Badano również ludzi – u 400 osób stwierdzono powiązanie między spożyciem słodzików, a otyłością. Oczywiście trudno tu o jasne określenie co jest przyczyną, a co skutkiem – otyli chętniej sięgają po słodziki. Dlatego dodatkowo zaangażowano 7 całkowicie zdrowych i szczupłych osób, które nie stosowały produktów ze słodzikami. Zaczęto im podawać maksymalne dopuszczalne dawki tych substancji. U czworga wykształciła się nietolerancja glukozy, jednak troje nie miało tego problemu. Zdaniem badaczy obrazuje to indywidualne różnice między ludźmi – nie każdemu słodziki muszą zaszkodzić.

Na razie badanie z Nature wymaga potwierdzenia. Gdyby jednak okazało się, że słodziki faktycznie szkodzą, byłby to potężny cios dla przemysłu spożywczego. Spożycie tych substancji stale rośnie i dla wielu ludzi stały się one nadzieją na opanowanie otyłości.

 

A przy okazji – przypominamy, że zgodnie z wszelkimi znanymi badaniami (a wbrew internetowym serwisom pseudozdrowotnym) aspartam nie przyczynia się do powstawania nowotworów.

Exit mobile version