Crazy Nauka

Zbiory żurawiny czy może raczej połów?

Mokry zbiór żurawiny. Fot. Cranberry Marketing Committee

 

Czy wiecie, jak zbiera się żurawiny? Pierwsza metoda przypomina popularny sposób zbierania jagód. Druga mnie zadziwiła, bo polega na… zalaniu pól wodą i wyławianiu z niej dojrzałych owoców.

Zbiory żurawiny trwają od połowy września do początku listopada. Nie wyglądają tak, jak można by sobie wyobrazić zwyczajne zbiory owoców. W przypadku tzw. mokrego zbioru amerykańscy farmerzy zalewają wodą pola upraw na wysokość niemal pół metra. Strumień wody i sztucznie wytworzone wiry odrywają owoce od gałązek. Żurawiny unoszą się na wodzie dzięki temu, że każda jest wyposażona w cztery komory powietrzne. Następnie są odsysane do pojemników i transportowane taśmociągami na ciężarówki. Tą metodą sześciu pracowników zbiera dziennie ponad 130 ton żurawin.

W Polsce w stanie naturalnym rośnie żurawina błotna i drobnolistna, dająca owoce o średnicy do 8 mm. Do uprawy stosuje się żurawinę wielkoowocową, której owoce osiągają średnicę do 20 milimetrów. Polskie warunki klimatyczne odpowiadają jej wymaganiom, jednak nie ma u nas tradycji uprawy tych roślin. W Nowinach w gminie Radomyśl nad Sanem powstaje właśnie pierwsza, ponad 50-hektarowa plantacja żurawiny. 

Największym producentem żurawiny wielkoowocowej są Stany Zjednoczone. Rośliny te uprawia się w północnych stanach – Wisconsin, Massachusetts, New Jersey, Oregon i Waszyngton – gdzie istnieją idealne warunki dla ich wzrostu: ziemia jest kwaśna, torfowa. Oprócz tego duże plantacje żurawiny istnieją w Kanadzie, a w Europie największymi producentami są Litwa i Białoruś.

Źródło

Polecamy też:

13 (+1) owoców i warzyw, które rosną w dziwny sposób

Obłędnie różowe jeziora

 

 

Czego u nas szukaliście?

Exit mobile version