captcha image

A password will be e-mailed to you.

Unia Europejska dopuściła jako dodatek do żywności mączkę białkową ze świerszczy. Z dziwnych powodów wywołało to wielkie oburzenie w niektórych, głównie będących na bakier z nauką, grupach.

Bardzo mi to przypomina inne działania “anty” – te przeciwko szczepieniom, 5G, zmianom klimatu czy GMO. Czyli mnóstwo negatywnych emocji, oburzenie i strach, a z drugiej strony mylenie pojęć i braki w wiedzy. Ciekawe, czy przeciwko dopuszczeniu tego dodatku protestują ci sami ludzi, którzy wcześniej krzyczeli w tamtych sprawach?

Tak czy inaczej – skupmy się na faktach:

  1. Unia Europejska już wcześniej dopuszczała do spożycia owady. Nowością jest dopuszczenie mączki jako dodatku do żywności.
  2. Częściowo odtłuszczana mączka może stanowić najwyżej 5% masy końcowego produktu.
  3. Dopuszczenie dotyczy jednej tylko firmy (Cricket One) i jednego gatunku owada – Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego.
  4. Badania przed dopuszczeniem mączki Cricket One trwały od 2019 roku.
  5. Mączka może być dodawana tylko do produktów mrożonych lub suszonych.
  6. Na każdym produkcie zawierającym mączkę z owadów musi być informacja o tym składniku oraz o alergenach.
  7. Jedzenie owadów nie jest szkodliwe ani niebezpieczne.
  8. Owady mogą wywołać reakcje alergiczne tak samo jak mogą je wywołać skorupiaki i wiele innych składników żywności.
  9. Chityna (wielocukier) zawarta w pancerzach owadów nie jest szkodliwa ani niebezpieczna. Podobną jej ilość (poniżej 10%) zawierają np. grzyby, bo tworzy ona ich ściany komórkowe.
  10. Owady jako pokarm są bardzo wartościowe i pod tym względem zbliżone do mięsa kręgowców. Oczywiście wszystko zależy od gatunku, stadium rozwoju i wielu innych czynników, ale akurat świerszcze są szczególnie wartościowe. Więcej na ten temat: https://www.damianparol.com/jadalne-insekty/
  11. Hodowla owadów ma znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż hodowla kręgowców. Zajmuje mniej miejsca, wymaga mniej energii, powoduje niższe emisje gazów cieplarnianych i zużywa mniej wody. Średnio na wytworzenie 1 kg masy ciała owady zużywają tylko 10% pokarmu, powierzchni i wody i emitują tylko 1% gazów cieplarnianych w porównaniu z wołowiną.
  12. Owady karmione są materią organiczną pochodzenia roślinnego, więc do ich hodowli wykorzystuje się bezpieczne bioodpady.
  13. Owady nie przenoszą chorób i pasożytów, które są wspólne dla człowieka i innych kręgowców, więc ich spożywanie jest bezpieczniejsze niż jedzenie mięsa kręgowców.
  14. Wprowadzanie owadów do diety nie jest elementem światowego spisku mającego na celu wyeliminowanie mięsa i nabiału do 2030 roku czy też inne rzeczy, którymi tak chętnie straszą fanatycy teorii spiskowych.
  15. Mączka białkowa z owadów jest od dawna dodawana do jedzenia dla zwierząt. Nasz pies od wielu miesięcy je taką karmę i bardzo sobie ją chwali.
  16. Kwestia obrzydzenia jest czysto umowna. Produkty, które dla części z nas mogą być odrażające, dla innych nie stanowią problemu. Jadłem owady i zupełnie mi to nie przeszkadza.
  17. Nie ma obowiązku jedzenia potraw z owadów!

2.7 19 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
janek
janek
1 rok temu

To jedz z psem bo skoro on chwali to musi być dobre. Smacznego!

nieznajomy
nieznajomy
1 rok temu

Witam panie Kanibal. Z tej strony człowiek, który… już nie ma siły do tego całego debilizmu, który się rozlewa po świecie. Sam już nie wiem czy jeszcze tak mało w życiu widziałem, że teraz to jest w ogóle jakieś apogeum. Co jak co, ale jakbyś chłopie umiał czytać ze zrozumieniem, to byś takich głupot i insynuacji nie plutł

Anty eu
Anty eu
1 rok temu

Do autora tego tekstu:
Zmiany wprowadza sie stopniowo, krok po kroku. Napewno beda proby wyeliminowania miesa i nabialu i zastapienie ich maka z robakow lub poprostu robakami. Pamietaj: Kochajmy teorie spiskowe, tak szybko staja sie prawda

Ejk
Ejk
Reply to  Anty eu
11 miesięcy temu

O legalizacje tego produktu występowała wietnamska firma od wielu lat. A obecna zadyma to szukanie przez pis tematów zastępczych. To kalka z kampanii w USA, i w innych krajach przeprowadzana przez skrajna prawicę. Nikt nie zabrania jeść mięsa, i nikt nikomu nie karze jeść robaków. (które od pokoleń jemy np, wraz z czereśniami czy grzybami ;P )

Mirek
Mirek
1 rok temu

jedzenie jaj kurzych, orzeszków arachidowych, owoców morza czy czekolady też nie jest niebezpieczne, ale są alergicy i ostrzeżenia. Jak przy świerszczach

Marek
Marek
1 rok temu

Panie Piotrze, nie znam Pana, ale z całym szacunkiem po tym co Pan napisał proponuję, żeby czasem zszedł Pan na ziemię. Ja również jestem fascynatem kosmosu, ale to nie znaczy, że cały czas mam bujać w obłokach i wierzyć w każdy kit, który serwują mi różne BIZNESOWE grupy interesu. Gdy za kilka lat jaśnie oświeceni mędrcy będą propagować jedzenie ekskrementów jako super ekologiczne i trendy, to też ochoczo wybierze się Pan z łyżką do toalety??? Bardzo konformistycznie i bezrefleksyjnie powiela Pan tutaj propagandę, a jako ktoś zajmujący się nauką i szkolnictwem powinien Pan wiedzieć, że jej podstawą jest KRYTYCZNE MYŚLENIE.… Czytaj więcej »

Marek
Marek
Reply to  Piotr Stanisławski
11 miesięcy temu

Ludzie MYŚLCIE SAMODZIELNIE!!! – to czasem boli, ale na dłuższą metę się opłaca. Złodziej krzyczy: łapać złodzieja!, a osoba zapatrzona w siebie zarzuca to samo innym. Dlaczego nie odniósł się Pan do mojej uwagi o zakazie sprzedaży samochodów elektrycznych? – czy tutaj też mijam się z rzeczywistością?!? – to niestety podważa Pana wiarygodność. No cóż… jeśli moja rada żeby nie działać bezrefleksyjnie, lecz MYŚLEĆ krytycznie (dla wyjaśnienia: “Myślenie krytyczne to umiejętność myślenia w sposób racjonalny i uporządkowany, tak aby zrozumieć związki między faktami lub koncepcjami. Dzięki niemu potrafimy zdecydować, w co wierzyć. Innymi słowy, jest to „myślenie o myśleniu”: polega… Czytaj więcej »

Ewa
Ewa
Reply to  Piotr Stanisławski
6 miesięcy temu

No właśnie, proszę zastosować swoją własną radę i więcej słuchać i czytać, ale uwaga- nie tylko tego co pasuje do Pana wizji.

Czarny
Czarny
1 rok temu

W Polsce dużo konsumuje się kaszanki.
Gdy opowiadam znajomym Żydom z czego to jest, następuje wtedy reakcja obrzydzenia na twarzy.
Do kaszanki dodawana jest kasza, podroby, i ok. 2 1/2 l. krwi wieprzowej.
Kościół katolicki dopuszcza konsumpcję krwi, co jest niezgodne z Nowym Testamentem
Biblia zakazuje konsumpcji krwi.
I zakazuje tego wiele kościołów protestanckich oraz ŚJ, Żydzi, wyznawcy islamu.

Grzegorz
Grzegorz
Reply to  Czarny
11 miesięcy temu

Osobiście nie lubię kaszanki, więcej tam kaszy niż mięsa, a spożywając mięso oczekuję, że w smaku będzie wyczuwalne… Oczywiście są wielbiciele kaszanek, co mnie dziwi ale każdy ma inny smak…

Grzegorz
Grzegorz
11 miesięcy temu

Panie Piotrze, mam zastrzeżenia co do punktu nr 7, a mianowicie: W jednym z ostatnich artykułów radiazet prof. Dominika Matuszek z Politechniki Opolskiej mówi o tym, że owady już od lat są spożywane w biedniejszych częściach świata takich jak Azja i Afryka ale nie jest znane jak będą na to reagować organizmy Europejczyków cytując: “Zbyt wiele pytań na obecnym etapie pozostaje bez odpowiedzi lub wymaga wykonania dodatkowych analiz. Co więcej, konsumpcja owadów jadalnych przez ludzi czy zwierzęta hodowlane w naszej szerokości geograficznej jest niewielka, co daje słaby materiał badawczy do wyciągania konkretnych wniosków” Widzę też pewną analogię do krajów azjatyckich,… Czytaj więcej »

Ergo Sum
Ergo Sum
11 miesięcy temu

Nie mam cienia złudzenia że korporacjom zależy na dobru ludzkości. Zależy im tylko na tym, żeby sprzedać tańszy kit za większe pieniądze – czyli na maksymalizacji zysków.

Produkty owadzie są idealną okazją do takich działań, kto pierwszy wejdzie na szeroki rynek ten zyska miliardy. Trzeba tylko przekonać ludzie że to przecież “zdrowe, bezpieczne i jeszcze dobre dla planety, a nasze obrzydzenie to zacofanie”

Nie ma więcej wpisów
14
0
Would love your thoughts, please comment.x