captcha image

A password will be e-mailed to you.

 

Takie zniszczenia mikrofale wywołują w płycie DVD włożonej do kuchenki. Fot. Roj/Flickr

Takie zniszczenia mikrofale wywołują w metalizowanej płycie DVD włożonej do kuchenki. Fot. Roj/Flickr

Wokół kuchenek mikrofalowych narosło wiele mitów: że mikrofale szkodzą naszemu zdrowiu, pozbawiają jedzenie substancji odżywczych, a nawet interferują z Wi-Fi. Co na to nauka?

Mechanizm działania kuchenki mikrofalowej nie jest prosty ani łatwy do zrozumienia, dlatego w sumie trudno się dziwić, że narosło wokół niej tyle pseudonaukowych mitów. Postaram się wyjaśnić te wszystkie wątpliwości w konsultacji z dr. Michałem Krupińskim z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie.

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Mikrofalówka wykorzystuje do podgrzewania potraw promieniowanie mikrofalowe, a dokładnie fale elektromagnetyczne o długości około 12 cm. Promieniowanie to, przechodząc przez jakąś substancję, wywołuje drgania jej cząsteczek – dotyczy to przede wszystkim wody, która silnie pochłania fale elektromagnetyczne w dość szerokim zakresie częstotliwości mikrofalowych. Mikrofale, wytwarzane w obrębie magnetronu będącego sercem kuchenki, kierowane są specjalnym przewodem (falowodem) do komory mikrofalówki.

Tam podgrzewają wszystko, co ma choćby cień wilgoci, wprawiając w drgania cząsteczki wody. Te natomiast przekazują swoją energię innym związkom wchodzącym w skład potrawy, dzięki czemu całe jedzenie podgrzewa się. Częstotliwość fal kuchenki wynosi 2,45 GHz i zapewnia z jednej strony dobre pochłanianie, czyli szybkie ogrzewanie potrawy, a z drugiej wnikanie mikrofal w głąb jedzenia na około 2,5 cm, co sprawia, że nie podgrzewa się ono tylko na powierzchni, ale prawie w całej swojej objętości.

Czy mikrofale przenikają poza kuchenkę mikrofalową?

Prawie nie przenikają. Komora kuchenki mikrofalowej jest ekranowana za pomocą siatki, której oczka są mniejsze od długości fali, która wynosi ok. 12 cm. Zatrzymuje ona ogromną większość mikrofal. Te nieliczne, które jednak przedostają się na zewnątrz, mają moc 1000-krotnie mniejszą niż wynosi moc powierzchniowa mikrofal padających na drzwiczki od wewnątrz, co mieści się w przyjętych normach bezpieczeństwa dla ludzkiego zdrowia. Ponieważ ma to znaczenie tylko w bezpośrednim sąsiedztwie mikrofalówki, nie jest wskazane długotrwałe przytulanie się do niej podczas jej pracy.

W drzwiczki wbudowany jest mechanizm zabezpieczający, który odcina zasilanie magnetronu w przypadku ich otwarcia.

Czy mikrofale mogą napromieniować osoby w pobliżu kuchenki mikrofalowej lub podgrzewane w niej jedzenie?

Ogromna większość mikrofal nie przenika przez siatkę, którą jest wyłożona komora mikrofalówki, a te nieliczne, które jednak się przez nią przedostają, mają zbyt małą moc, żeby zaszkodzić naszemu zdrowiu (jeśli tylko urządzenie nie styka się bezpośrednio z naszym ciałem). Na zewnątrz nie jesteśmy więc narażeni na podgrzewanie i obrażenia, jakich moglibyśmy doznać wewnątrz kuchenki mikrofalowej.
A co z napromieniowaniem poprzez ścianki kuchenki na większą odległość? Wiele osób pod pojęciem “napromieniowania” rozumie działanie promieniowania jonizującego (w tym rentgenowskiego czy gamma), które – wybijając z atomu elektron czy niszcząc wiązania chemiczne – wywołuje uszkodzenia DNA i chorobę popromienną.  Promieniowanie mikrofalowe nie jest w stanie wybić z atomu elektronu, nie może też uszkodzić wiązania chemicznego, bo ma zbyt niską częstotliwość. Im wyższa częstotliwość, tym większą energię niesie fala i to właśnie ta energia (a także moc i dawka promieniowania) jest istotna, gdy mówimy o oddziaływaniu promieniowania na nas i nasze zdrowie, bo promieniowanie o niskiej energii nie uszkadza struktury atomowej naszych tkanek.

Zobaczcie to na poniższym schemacie, na którym widać spektrum fal elektromagnetycznych. Zwróćcie uwagę na to, jak daleko od promieniowania rentgenowskiego i gamma leży promieniowanie mikrofalowe.

Spektrum fal elektromagnetycznych Rys. Adi4000/Dobrzejest [PD]

Spektrum fal elektromagnetycznych Rys. Adi4000/Dobrzejest [PD]

Czy mikrofalówka może interferować z telefonami komórkowymi i Wi-Fi?

Nie. Mikrofalówka, routery Wi-Fi i telefony komórkowe – wszystkie te urządzenia wykorzystują promieniowanie elektromagnetyczne mikrofalowe. Z częstotliwości mikrofalowej korzysta również wiele innych urządzeń domowych, m.in. niańki elektroniczne, telefony bezprzewodowe DECT, walkie-talkie, bezprzewodowe kamery i alarmy.

Mikrofalówka nie może zakłócać działania tych urządzeń, bo każde z nich korzysta z innej częstotliwości. To tak jak ze stacjami radiowymi w paśmie UKF. Wszystkie one używają fal ultrakrótkich, ale ponieważ każda stacja ma przydzieloną inną częstotliwość, to nie zakłócają się nawzajem. Mikrofalówka, nadajniki i routery Wi-Fi, telefony itp. korzystają z pasma mikrofal, ale każde na innej częstotliwości, więc też nie wpływają nawzajem na siebie.

Przeczytajcie też: Wi-Fi szkodliwe dla zdrowia – obalamy mit

Czy promieniowanie mikrofalowe szkodzi podgrzewanemu jedzeniu?

Każda forma obróbki cieplnej niszczy w jakimś stopniu składniki odżywcze zwarte w jedzeniu – dotyczy to przede wszystkim witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Wiele tych substancji ulega rozpadowi w wysokich temperaturach, a im dłużej trwa podgrzewanie, tym większe straty odnotujemy. Z tego punktu widzenia najgorszym pomysłem jest tradycyjne gotowanie jedzenia na kuchence (gazowej lub elektrycznej) w wodzie, w której rozpuszcza się wiele witamin, w tym witamina C i witaminy z grupy B.

Z kolei gotowanie w kuchence mikrofalowej może być dla składników odżywczych korzystniejsze, bo krócej poddaje je działaniu wysokich temperatur i nie wykorzystuje dodatkowej wody, w której mogłyby rozpuścić się np. witaminy. Poza tym wpływ mikrofalówki na wartości odżywcze nie różni się od każdej innej formy obróbki termicznej.

Zawarty w szpinaku kwas foliowy zachowuje się niemal w całości po ugotowaniu w kuchence mikrofalowej, podczas gdy tradycyjnie ugotowany w wodzie traci niemal 80 proc. wartości odżywczych. Z kolei inne badania pokazały, że brokuły – zanurzone w wodzie, zamknięte w szczelnej torebce i gotowane w kuchence mikrofalowej – mogą stracić nawet do 97 proc. zawartych w nich przeciwutleniaczy (flawonoidów). Specjaliści podkreślają jednak, że „winne” temu nie są mikrofale, ale raczej obecność wody i efekt przegotowania.

Można znaleźć szereg badań pokazujących drobne różnice między żywnością ogrzewaną w mikrofalówce i innymi sposobami. Jednak konkluzja jest taka, że ewentualne straty rekompensuje krótszy czas podgrzewania. Kuchenka mikrofalowa ze względu na krótszy czas obróbki termicznej redukuje wartości odżywcze jedzenia przeważnie w mniejszym stopniu niż np. tradycyjne gotowanie w wodzie na kuchence gazowej czy elektrycznej. Pisząc to, opieram się m.in. na opinii Międzynarodowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Badania naukowe nie potwierdzają tego, jakoby podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej powstawały jakieś szkodliwe, trujące substancje w jedzeniu. Jest to pseudonaukowy mit. Naukowcy uważają, że przygotowywanie potraw lub podgrzewanie ich w mikrofalówce jest ogólnie zdrowsze niż robienie tego w tradycyjny sposób, bo pozwala odgrzewać jedzenie bez dodatku wody czy tłuszczu i unikać przypalania go, czemu towarzyszy wytwarzanie się substancji rakotwórczych. W mikrofalówce można też przygotować zdrowszy, beztłuszczowy popcorn.

Przeczytajcie też: Jak przygotować brokuły, by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych?

Jednak nie każde jedzenie można przyrządzać w mikrofalówce

W przypadku mikrofalówki problemem może być to, że podgrzewa ona jedzenie nierówno, dlatego punktowo jego temperatura może wynosić ponad 100 st. C, a to z kolei może przyspieszyć w tych miejscach rozpad witaminy B12 (zawartej głównie w mięsie i nabiale). Te większe straty są częściowo równoważone krótszym czasem gotowania.

Jest jeszcze jedna przyczyna, dla której w mikrofalówce nie powinno się przyrządzać mięsa. To znaczy można podgrzewać uprzednio przygotowane potrawy mięsne, ale nie jest zalecane przyrządzanie w niej surowego mięsa od podstaw. Dlaczego? Bo punktowo może ono nie osiągnąć temperatury wystarczającej do tego, by zabić drobnoustroje czy pasożyty mogące występować w surowym mięsie.

Dlaczego metalowe przedmioty iskrzą w mikrofalówce?

Kiedy włożymy do mikrofalówki metalowy przedmiot, zmienne pole elektromagnetyczne wytworzy w nim prądy wirowe, które go podgrzeją. Jednak to nie one są przyczyną powstawania iskrzenia, tylko inne zjawisko, które można zaobserwować, kiedy w mikrofalówce zaczniemy podgrzewać przedmioty metalowe o ostrych krawędziach.

A proces ten przebiega tak, że szybkozmienne pole elektromagnetyczne w kuchence oddziałuje z metalem, indukując w nim pole elektryczne. Wartość natężenia tego wyidukowanego pola elektrycznego na ostrych końcach metalu jest największa. To z kolei oznacza największą siłę działającą na znajdujące się tam elektrony, które mogą być wyrwane z metalu, by następnie zjonizować otaczające powietrze. Stąd się biorą iskry, które są małymi wyładowaniami elektrycznymi. Mogą one przeskakiwać pomiędzy tymi krawędziami lub między krawędzią a ściankami komory.

To dlatego na iskrzenie podatne będą metalowe przedmioty z ostrymi brzegami, a te bez ostrych brzegów (np. łyżki) raczej nie wywołają tego typu efektów.

Warto też wiedzieć, że pole elektryczne osiąga większe natężenie, gdy komora kuchenki jest pusta. Wówczas promieniowanie pochłaniane jest wyłącznie przez ścianki urządzenia i przez magnetron, a to może doprowadzić do nadmiernego ich ogrzania i awarii kuchenki. Dlatego nie wolno włączać pustej mikrofalówki.

W jakich naczyniach wolno podgrzewać jedzenie w mikrofalówce?

Najlepiej nadają się do tego naczynia szklane lub ceramiczne (warto sprawdzić symbol na odwrocie naczynia – jeśli się nadaje do mikrofalówki, powinien być taki jak po lewej), jednak nie powinny mieć metalicznych wzorków. Do używania w mikrofalówce są przeznaczone również niektóre pojemniki plastikowe (koniecznie opatrzone stosownym symbolem), co oznacza, że są zrobione z plastiku odpornego na wysokie temperatury.

Do podgrzewania oczywiście nie powinno się używać naczyń metalowych.

Polecamy też:

Dlaczego kabel od słuchawek jest zawsze splątany?

 

Czego u nas szukaliście?

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

53 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dariusz Jamrozowicz
Dariusz Jamrozowicz
9 lat temu

Gdy włączam kuchenkę mikrofalową, to w tym czasie mam problemy z wi-fi w dalszej części mieszkania. Głównie zakłóca to odbiór bezprzewodowego radia internetowego (czyli faktycznie TOK FM, więc i “Homo Science”) i trwa to krótko, ale jednak… Wiele lat temu zauważyłem też pewien efekt przy zwykłym radiu zbliżanym do właczonej kuchenki. W niedalekiej odległości od niej słychać było w radiu trzaski. Czy można to jakoś wytłumaczyć, jeśli faktycznie mikrofalówka nie “sieje” fal? Dodam, że mowa jest o dwóch różnych kuchenkach.

Dariusz Jamrozowicz
Dariusz Jamrozowicz
9 lat temu

Gdy włączam kuchenkę mikrofalową, to w tym czasie mam problemy z wi-fi w dalszej części mieszkania. Głównie zakłóca to odbiór bezprzewodowego radia internetowego (czyli faktycznie TOK FM, więc i “Homo Science”) i trwa to krótko, ale jednak… Wiele lat temu zauważyłem też pewien efekt przy zwykłym radiu zbliżanym do właczonej kuchenki. W niedalekiej odległości od niej słychać było w radiu trzaski. Czy można to jakoś wytłumaczyć, jeśli faktycznie mikrofalówka nie “sieje” fal? Dodam, że mowa jest o dwóch różnych kuchenkach.

Asylum
Asylum
Reply to  Dariusz Jamrozowicz
9 lat temu

Mikrofalówka działa na częstotliwości ok 2.4Ghz, WiFi na ok 2.4-2.5 Ghz (lub 5Ghz, ale to w standardzie a, mniej popularnym), może to jest przyczyną.

Alicja
Alicja
Reply to  Dariusz Jamrozowicz
9 lat temu

Moja antena do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej przestaje działać, kiedy w łazience używa się… suszarki do włosów. Nie podejrzewam jej o to, że działa jak mikrofalówka. Jak dla mnie – magia! 😉

Alexa
Alexa
Reply to  Dariusz Jamrozowicz
8 lat temu

Ja przed wymianą instalacji nie mogłam równocześnie używać np. piekarnika i czajnika elektrycznego, bo wywalało korki. Może też masz marną instalację, i napięcie jakoś spada. Masz podłączony do tej samej fazy? Przed wymianą kabli miałam cały system których sprzętów nie można uruchamiać równocześnie. Jestem dziwnie pewna, że cały sekret w tym, że mikrofala, router i radio potrzebują prądu. Niebezpiecznie mieć tak badziewną instalację.

Jacek
Jacek
9 lat temu

Mikrofale mogą dość przypadkowo rozbijać białka na takie aminokwasy lub inne związki, które mogą mieć działanie rakotwórcze, lub inne – szkodliwe. http://kefir2010.wordpress.com/2013/03/02/zawal-serca-powstaje-zupelnie-inaczej/

Crazy Nauka
Crazy Nauka
Reply to  Jacek
7 lat temu

Jeśli tylko coś jest u Kefira, wiadomo, że trzeba być sceptycznym 🙂

Daria
Daria
Reply to  Jacek
3 lat temu

Kefir – doktor habilitowany ds. siania paniki.

Jacek
Jacek
9 lat temu

“Dzięki doktorowi Bertholdowi Kernowi i Manfredowi von Ardenne wiemy
dzisiaj, że przy uszkodzeniu lewej, wewnętrznej części mięśnia
sercowego, mamy zawsze do czynienia z zakłóceniami przemiany materii.
Zawsze dochodzi wtedy do zakwaszenia kwasem mlekowym. Można się tylko
domyślać, dlaczego to zakwaszenie tak często występuje w ostatnich
dziesięcioleciach. Nasuwa się jednak podejrzenie, że ten fenomen jest
związany z gwałtownym wzrostem fal radiowych (radar, telewizja,
telefonia komórkowa, satelity, itd).
Wygląda na to, że komórki funkcjonują jak anteny. Poprzez fale
radiowe dochodzi do zakłóceń w procesie przemiany materii i komórki nie
mogą już normalnie pracować.” (link powyżej)

pp
pp
Reply to  Jacek
7 lat temu

Głupich nie sieją…

serjicalme
serjicalme
Reply to  Jacek
2 lat temu

“Mozna sie domyslac”,”nasuwa sie podejrzenie”, “wyglada na to” – to jest “naukowe” podejscie 😀 . Fakty, moj drogi, fakty, a nie domniemania i podejrzenia.

pawel
pawel
9 lat temu

Chciałem sobie zrobić sadzone jako w mikrofali. Rozbiłem je do silikonowej foremki i nastawiłem na 1 minutę. Jajko wybuchło tak, że musiałem zdrapywać jajecznicę z wnętrza mikrofali. Do tej pory nie wiem jak zrobić sadzone jajko w mikrofali.

Karolina
Karolina
9 lat temu

Zawsze tak to tłumaczyłam 😉 Dlatego mikrofalówka jest u nas w domu od lat. Jednakże w związku z tym, że fale różnie rozchodzą się w mikrofalówce, wszystkiego nie da się przygotować i tutaj podam przykład jajka. Na upartego owszem można, ale za dużo z tym zachodu. Sadzonego jajka się nie zrobi, ponieważ fale docierają również do żółtka.

elizka77
elizka77
7 lat temu

nie promieniuje za zewnątrz pod warunkiem że jest uziemiona, a wszyscy wiemy że z tymi bolcami to nie zawsze jest dobrze a często w ogóle ich nie ma.

pp
pp
Reply to  elizka77
7 lat temu

Mądra, to ty jesteś jakoś inaczej…

Witek
Witek
Reply to  pp
7 lat temu

Właściwie to wcale 🙂

alladynek
alladynek
Reply to  elizka77
7 lat temu

Uziemienie obudowy nie ma nic wspólnego z funkcjonalnością osłony przed promieniowaniem. Uziemienie jest dla naszego bezpieczeństwa by w razie uszkodzenia izolacji nie pojawiła się na obudowie faza. Klatka Faradaya jest połączona z magnetronem i to są 2 różne zabezpieczenia.

Tomasz Wolny
Tomasz Wolny
7 lat temu

Szukałem jakichś badań nt temat, ale nikt chyba takowych nie przeprowadzał: test porównawczy wartości odżywczych jedzenia podgrzewanego w mikrofali i np na kuchence gazowej… O ile nie mam obaw co do mikrofalówek – jakiegoś tajemniczego promieniowania itp. Bądź co bądź mamy tu do czynienia z falami elektromagnetycznymi z zakresu poniżej promieniowania podczerwonego, a nie z promieniowaniem jonizującym (ponad ultrafioletem). Ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że skoro mogę na zwykłym ogniu, poprzez przegrzanie, pozbawić jedzenie witamin, czy innych związków, to tak samo – PRZEZ PRZEGRZANIE – do tego nierównomierne – mogę tak samo zepsuć sobie jedzenie w mikrofali. Czyli pozbawić… Czytaj więcej »

Jagna Skóra
Jagna Skóra
Reply to  Tomasz Wolny
7 lat temu

Niektóre produkty możemy ugotować w mikrofali bez wkładania ich do wody (tylko same), więc przez brak migracji niektórych ich składników do wywaru mają wyższą wartość odżywczą niż te gotowane na tradycyjnej kuchence.
Ja gdzieś kiedyś na takie badania trafiłam, ale były ogólnodostępne jedynie abstrakty.

Witek
Witek
7 lat temu

Jestem fanem picia kakao na śniadanie. Niemal codziennie je piję. Rano aby było szybko, podgrzewam mleko w mikrofalówce i tak od wielu, wielu lat. Żyję, nie świecę, mam się dobrze 😉 Po prostu to kolejny mit wymyślony przez babcie i tyle.

bystrzak
bystrzak
Reply to  Witek
4 lat temu

Znalem takiego jednego, tez codziennie pil kakao. Najpierw swedzialo go ucho a potem niespodziewanie eksplodowal. Uwazaj bo kakao dziala po cichu, choc dla ciebie moze byc juz za pozno…. poza tym mozesz miec przerost bakterii jelitowych tgz. candida ktore zywia sie cukrem. Jesli bez cukru przez pare dni czujesz sie zle to masz problem

lukasz
lukasz
7 lat temu

Mikrofalówka promieniuje na zewnątrz i to czasami nie mało. Wszystko zależy od konstrukcji i skuteczności ekranowania. Moglibyście się postarać napisać bardziej rzeczowo i zrobić np test kilku mikrofalówek za pomocą najtańszego wskaźnika (koszt około 500zł) lub poprosić firmę która robi pomiary PEM aby zmierzyli wzorcowanym miernikiem pola to natężenie.

kdkd
kdkd
6 lat temu

sccdcsdcdscds

adrian
adrian
6 lat temu

Witam odnosnie mikrofalowki ma złe zdanie.Kiedy moja corka skonczyła 3 latka zaczelismy pogrzewac mleczko w mikro falowce zeby przygotowac kaszke dla malej.Zazwyczaj zawsze jadla przed spaniem ,szybki prosty sposob przygotowania !.Ale popewnym czasie mała stała sie nerwowa w czasie snu czesto płakał krzyczala spała niespokojnym snem .te objawy niespokojnego snu tak sie nasilaly ze poszlismy z mala do lekarza pani doktor przepisala jej hydroxyzyne czy cos takiego powiedziala ze to pomoze ,pomagało dopoki dawalismy małej na wieczor .Gdy odstawilismy dziecko znowu plakalo .zaczolem sie zastanawiac dlaczego w czasie dnia normalnie sie zachowuje a tylko w nocy jest taka niespokojna .Pojawiły… Czytaj więcej »

Tomek
Tomek
Reply to  adrian
3 lat temu

Powiem Ci że spadłem z krzesła czytając Twój komentarz …. Moja żona codziennie przygotowywała dziecku płatki na mleku podgrzanym w mikrofalii… Dopóki doputy nie wyrzucilem mikrofalowki z domu, 😉

Tobiasz931
Tobiasz931
4 lat temu

“Mikrofalówka, nadajniki i routery Wi-Fi, telefony itp. korzystają z pasma mikrofal, ale każde na innej częstotliwości, więc też nie wpływają nawzajem na siebie.”
To nieprawda. Doświadczyłem tego wielokrotnie. No chyba że to tylko moja mikrofalówka nie stosuje się do algorytmów unikania kolizji na paśmie.

Marek
Marek
Reply to  Tobiasz931
4 lat temu

Ja też tego doświadczyłem i jestem wręcz pewien, że pracująca mikrofala zaburza działanie routera na 2,4 GHz. Czytałem o tym na polskich i zagranicznych portalach i wszystkie właściwie też tak twierdza, np. tutaj – https://www.prorankingi.pl/blog/czy-mikrofalowka-moze-zaklocac-dzialanie-wi-fi/
Ale co do szkodliwości na zdrowie, to z artykułem Crazy Nauka jak najbardziej się zgadzam.

Basia
Basia
Reply to  Marek
2 lat temu

Jestem jeszcze przed zakupem mikrofalówki i zastanawiam się czy jest jakiś czynnik, który zmniejszy prawdopodobieństwo opisywanego przez Ciebie działania? Przeglądam ofertę https://kuchenki-mikrofalowe.pl/ – jest tu dużo parametrów, ale nie wiem na co patrzeć aby mikrofala nie zaburzała pracy innych urządzeń.

Hubert
Hubert
4 lat temu

Bardzo dobry artykuł. czytając o tym na rożnych stronach natknąłem się też na tą: https://mozgi.pl/czy-mikrofalowki-sa-szkodliwe-A4C4
Fajnie opisują temat podając wiarygodne źródła informacji.

Rafał Naturalnie Zdrowy
Rafał Naturalnie Zdrowy
4 lat temu

Bardzo dobrze, że powstał ten artykuł, bo na FB krążą zdjęcia z podpisami, że jedzenie z mikrofalówki jest niebezpieczne. To, że czegoś się nie rozumie to nie oznacza, że jest złe… Dzięki! 🙂

serwisant wifi
serwisant wifi
4 lat temu

mikrofalówka zakłóca działanie wifi. to fakt potwierdzony wielokrotnie prze zemnie u różnych klientów.

Sali
Sali
4 lat temu

U mnie w domu gdy włączę mikrofalówkę to wywala mi połączenie wifi na komputerze ktoryb jest na parterze wraz z mikrofalówka a router na 1 pietrze oddalone ok. 1,5m (router ~mikrofalówka). Jak to wyjaśnić ? Nie zawsze przerywa.

Jerzy Jaśkiewicz
Jerzy Jaśkiewicz
Reply to  Sali
4 lat temu

Któreś z urządzeń nie spełnia jednak norm. A niewielka odchyłka może tu być przyczyną, bo częstotliwości pracy podobne (2.4 vs 2.45 GHz). I dość ciężko udowodnić takie niespełnienie norm producentowi, gdy certyfikowane są pojedyncze sztuki prototypów, a w produkcji są wprowadzane “ulepszenia”.

janek2012
janek2012
Reply to  Jerzy Jaśkiewicz
4 lat temu

Nie chodzi o niespełnienie norm, a nieodpowiednie dobranie kanału WLAN na routerze. Kanały 9 (2452MHz) i 10 (2457MHz) mogą interferować z mikrofalowka podczas jej pracy. Najlepiej użyć jednego ze skrajnych kanałów (1 lub 13) lub skorzystać z pasma 5GHz i problem zniknie.

Pat
Pat
4 lat temu

Czyli konkluzja jest taka, że jedzenie z mikrofali jest raczej bezpieczne, a nawet momentami zdrowsze, tyko po prostu niesmaczne. Ja mam jeszcze pytanie zupełnego laika: czy to gotowanie jedzenia w mikrofali w towarzystwie przedmiotów metalowych jest niebezpieczne dla jedzenia?

Arte
Arte
4 lat temu

Co do przygotowywania mięsa z pomocą mikrofal, to należałoby jeszcze uwzględnić, że są też na rynku urządzenia integrujące funkcje piekarnika (tradycyjne, różne grzałki elektryczne + wentylator) i mikrofali. W takim przypadku podczas pieczenia mięsa nie ma niebezpieczeństwa niedogotowania jakiegoś fragmentu. Za to otrzymujemy zalety tradycyjnego pieczenia (np. chrupiaca skórka) i o 30-50% krótszy czas przyrządzania potraw.
Wiem, że to są mniej spotykane urządzenia, bo produkuje je niewiele firm (np. Siemens czy Whirpool) i są one dosyć drogie, ale jednak są i część osób je posiada. ?

BOXIN
BOXIN
4 lat temu

Nie polecam też do grzania jajek w skorupkach, nawet wcześniej ugotowanych na twardo. Ja niestety spróbowałem i jajko uległo anihilacji, miałem za to piękny jajeczny popkorn na ściankach, potem wyciągałem go odkurzaczem bo inaczej się nie dało. Aaa i do robienia ciepłych bułeczek z zimnych też nie polecam, kiedyś zapaliła mi się bułka 🙂 Serio… A tak w ogóle to nie polecam, ale aż boję się tu pisać dlaczego… MOD czuwa i kasuje wszystko co mu nie pasuje do artykułu. W każdym bądź razie ja już wywaliłem swoją mikrofalę ładnych parę lat temu i czuję się zdrowszy, odgrzewam w piekarniku… Czytaj więcej »

Pat
Pat
Reply to  BOXIN
5 lat temu

Warto dodać, że w wielu domach (a nawet, o zgrozo, lokalach gastronomicznych) mikrofala służy do odgrzewania mrożonych dań gotowych, a to, pomijając już walory smakowe, raczej nie jest zbyt zdrowe. Zresztą umówmy się: kto serio gotuje zdrowo i smacznie z kuchenką mikrofalową, to raczej się wyklucza.

Robrto
Robrto
4 lat temu

Nie korzystam z mikrofalówki z prostej przyczyny, mikrofale to fale, które są używane w telefonii komórkowej i radarach. Badania o szkodliwości długotrwałego używania telefonu mówią wyraźnie że jest ono szkodliwe. Praca przy obsłudze radarów również jest szkodliwa, a mikrofalówki dziwnym trafem nie, choć natężenie tego promieniowanie na żywność jest 2 tysiące razy silniejsza niż telefonu komórkowego. Dla mnie to jest wystarczający argument logiczny i nie potrzeba mi żadnych artykułów naukowych, które często są pisane na zamówienie koncernów.

Krzysztof
Krzysztof
Reply to  Robrto
4 lat temu

Taaa….A światem rządzą iluminaci i masoni…Gdyby nie nauka siedziałbyś nadal w jaskini (taka ekstrapolacja wsteczna). Nie rozumiesz czym jest fala elektromagnetyczna i prawdopodobnie nigdy nie zrozumiesz. Wielkiej straty z tego powodu dla ludzkości nie przewiduję

Marko
Marko
Reply to  Krzysztof
4 lat temu

Naukowcy nie rozumieją czym jest fala elektromagnetyczna ale tutaj oczywiście jeden musiał się odezwać hahaha

Edward
Edward
4 lat temu

Witam, artykuł na medal, jednak jedna rzecz jest nie spójna dla mnie: “Wiele osób pod pojęciem “napromieniowania” rozumie działanie promieniowania jonizującego (w tym rentgenowskiego czy gamma), które – wybijając z atomu elektron czy niszcząc wiązania chemiczne – wywołuje uszkodzenia DNA i chorobę popromienną. Promieniowanie mikrofalowe nie jest w stanie wybić z atomu elektronu, nie może też uszkodzić wiązania chemicznego, bo ma zbyt niską częstotliwość.” No właśnie. Bezpośrednio ponoć nie może. Ale już “szybkozmienne pole elektromagnetyczne” może wybić elektron z metalowego widelca, który “jonizuje powietrze” powodując iskry? Dlaczego więc elektron zamiast powietrza nie zjonizuje np. jedzenia z widelcem (lub innym ostrym… Czytaj więcej »

Zbigniew
Zbigniew
Reply to  Edward
4 lat temu

Wbrew uroczystym zapewnieniom o nieszkodliwości kuchenek mikrofalowych, mogą one być szkodliwe, a czasem niebezpieczne. Głównym zagrożeniem jest przenoszenie energii na spore odległości w sposób “rezonansowy”, wysoce selektywny. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że w pobliżu źródła mikrofal znajdzie się jakieś ciało je pochłaniające, w dodatku o rozmiarach zbliżonych do rozmiarów źródła mikrofal lub jego wielokrotności/podwielokrotności. Podstawowe fale emitowane przez kuchenkę rzeczywiście powinny pozostać w jej ubudowie, ale może ona działać jak antena nadawcza wysyłająca pakiety fal “podstawowych” o “obwiedni” tworzącej impulsy o zupełnie innych czasach trwania, a więc w mechanice falowej długości i czestotliwości. Gdy w zasięgu takich fal pojawi się obiekt… Czytaj więcej »

Blazej
Blazej
4 lat temu

Pani Olu kto Pani powiedział że mikrofalówka nie interferuje z innymi urządzenia w paśmie 2,4 GHz , proszę zmienić konsultana. Widziała Pani spektrum częstotliwości na jakich działa mikrofalówka? Cały rozdział dotyczący interferencji jest poprostu nie prawdziwy. Zaczynając od zdania “nie”.

dffgdfg
dffgdfg
4 lat temu

KIEDyś pseudonaukowym mitem była szkodliwość palenia papierosów, tak samo jak teraz z innymi rzeczami. Czasy się zmieniły? Lekarze nie! Dziś mówi o szkodliwości mięsa wieprzowego, a jutro widzisz go na festynie z kiełbasą na widelcu.

Monia
Monia
3 lat temu

fajne ciekawostki 🙂 z wieloma mitami już się spotkałam jeśli chodzi o mikrofalówki, ale może wreszcie co niektórzy się do tych urządzeń przekonają, bo to świetni pomocnicy w domach 🙂

mateuszanierusza
mateuszanierusza
3 lat temu

Nasza miła pani nie doczytała chyba dokładnie, gdzie jedzenie traci więcej wartości odżywczych Sprawdziłem odnośnik w przypadku kiedy tłumaczone było o brokułach i jest tam napisane dokładnie na odwrót niż to co zostało podane. Cytuję ze strony “Clear disadvantages were detected when broccoli was microwaved, namely high losses of flavonoids (97%), sinapic acid derivatives (74%) and caffeoyl‐quinic acid derivatives (87%). Conventional boiling led to a significant loss of flavonoids (66%) from fresh raw broccoli, while high‐pressure boiling caused considerable leaching (47%) of caffeoyl‐quinic acid derivatives into the cooking water. ” Czyli to mikrofalówka powoduje więcej strat a nie gotowanie w… Czytaj więcej »

Zofia
Zofia
3 lat temu

Skoro nie jest szkodliwa to czemu Korea , Japonia i Chiny wycofują się z używania i produkcji kuchenek mikrofalowych? Coś musi być na rzeczy. Może czas na nowy artykuł?

Zofia
Zofia
Reply to  Zofia
3 lat temu

To jakaś kolejna internetowa pierdoła, biję się w pierś i zapadam pod ziemię ?

Bartoo
Bartoo
3 lat temu

Nie czytałem całego artykułu, ale skupiłem się na tym jak kuchenka mkrofalowa wpływa na WiFi i bardzo się z autorem nie zgodze, wręcz stwierdzę, że to są brednie co pisze. O ile mogę potwierdzić, że urządzenia typu dect, elektroniczne niania (niezawsze), telefony komórkowe pracująna innych częstotliwościach to fale jakie się wydobywają z kuchenki mikrofalowej dosłownie pochłaniają pasmo sieci bezprzewodowej do tego stopnia, ze praca z urządzeniami bezprzewodowymi sieci bezprewodowe staje się kompletnie niemożliwa. dodam, że ilość promieniowania wydobyająca się z kuchenki mf jest na tyle duża, że fale z sieci WiFi totalni giną – mają kilkunastokrotnie mniejszą moc. na tej… Czytaj więcej »

futurejack44
futurejack44
3 lat temu

Częstotliwość fal kuchenki wynosi 2,45 GHz ale przecież są zabiegi fizykoterapeutyczne p.t. Diatermia krótkofalowa jest terminem określającym metodę fizykoterapeutyczną z zakresu elektrolecznictwa prądami wielkiej częstotliwości (high frequency- HF). W lecznictwie wykorzystujemy działanie ciągłych lub impulsowych krótkich fal elektromagentycznych o długości 11,06m i częstotliwości 27,12MHz. Działanie biologiczne jakie przypisujemy drganiom elektromagnetycznym opiera się na absorpcji energii elektromagnetycznej w tkankach i przetworzeniu jej w energię cieplną. Ta forma oddziaływania stanowi więc niejako rodzaj termoterapii, stąd określenie „diatermia”. W odróżnieniu od klasycznych metod wykorzystujących leczenie ciepłem takich jak zawijanie, gorące kąpiele czy naświetlania, ciepło zostaje wytworzone wewnątrz tkanek. Jest to swoista zaleta tego… Czytaj więcej »

Adam
Adam
1 rok temu

Niestety informacja w artykule o niezakłócaniu sieci Wi-Fi przez kuchenki mikrofalowe jest błędna. Sieci Wi-Fi najczęściej działają w paśmie 2,4-2,5 GHz, podczas gdy kuchenki mikrofalowe – na częstotliwości 2,45 GHz. To w samym środku tego pasma. Tu jest źródło:
https://www.scienceabc.com/innovation/do-microwaves-interfere-with-wifi-signals.html
Można teoretycznie przejść na pasmo 5GHz, które nie jest jednak wolne wszędzie.

Damian
Damian
8 miesięcy temu

Komora kuchenki mikrofalowej jest ekranowana za pomocą siatki, której oczka są mniejsze od długości fali, która wynosi ok. 12 cm”.
Czy nie chodzi tutaj o amplitudę fali? Jej długość ma znaczenie pośrednie. Proszę o korektę, jeśli się mylę.

Nie ma więcej wpisów
53
0
Would love your thoughts, please comment.x
%d bloggers like this: