captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Winę ponoszą za to aż trzy substancje, które wchodzą w skład większości past do zębów. Pierwsza z nich to SLS*, czyli laurylosiarczan sodu, który tworzy pianę w ustach podczas szczotkowania i znacząco poprawia naszą ocenę skuteczności pasty (ach, to uczucie czystości po umyciu zębów!).

SLS tłumi odczuwanie smaku słodkiego, uwydatniając smak gorzki. Powód? Niszczy fosfolipidy na powierzchni języka – związki, które działają hamująco na receptory smaku gorzkiego. Posłodzona kawa zaraz po umyciu zębów będzie bezlitośnie gorzka. A sok? Po stłumieniu słodyczy pozostanie smak kwaśny.

Działanie receptorów smakowych może też zaburzać mentol, który nieco znieczula wnętrze jamy ustnej (ale o tym napiszemy w jednym z kolejnych wpisów) oraz fluorek cyny, który ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Ten ostatni wchodzi w reakcje z kwasami (a tych w soku nie brakuje), co w efekcie wywołuje metaliczny posmak.

To pytanie zostało zadane przez naszą najmłodszą fankę – dzięki, Lena 🙂

* SLS to organiczny związek stosowany jako detergent także m.in. w szamponach czy płynach do kąpieli. W niektórych kręgach internetu wyrósł na jednego z wrogów publicznych. Nie jest jednak rakotwórczy (jak twierdzą niektórzy), choć nie jest też tak całkiem niewinny, bo może podrażniać skórę.

Fot. Andrew Nielsen

Dlaczego słodki sok smakuje kwaśno po umyciu zębów?
5 (100%) 1 głosów

Czego u nas szukaliście?

Dodaj komentarz

avatar
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Nie ma więcej wpisów