captcha image

A password will be e-mailed to you.

 

Americano-and-espresso

Americano i espresso

Jaka kawa zawiera najwięcej kofeiny? Ta z ekspresu przelewowego czy klasyczne espresso? A także: jak pić kawę, by była skuteczna?

Duża czarna kawa z ekspresu przelewowego (czyli caffe americano*) zawiera 95-200 mg kofeiny na kubek o pojemności 230 ml. Z kolei espresso (czyli mała mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego) ma 47-75 mg kofeiny na filiżankę o pojemności 30 ml.

*Inny przepis na americano to rozcieńczenie filiżanki espresso gorącą wodą. Tej opcji nie bierzemy tutaj pod uwagę

Jeśli więc wypijemy kubek americano z ekspresu przelewowego, to z racji większej objętości będzie on zawierał więcej kofeiny niż maleńkie espresso. Mimo to stężenie kofeiny w espresso jest wyższe niż w americano.

 

Średnie stężenie kofeiny na uncję płynu (czyli filiżankę o pojemności ok. 30 ml):

  • Kawa z ekspresu przelewowego (americano): 18 mg
  • Espresso: 61 mg

To dlatego większe pobudzenie daje filiżanka espresso niż kubek americano.

Rozcieńczanie kawy (np. mlekiem) obniża stężenie kofeiny. Dlatego szklanka caffe latte czy filiżanka cappuccino – typów kawy opartych na espresso z dodatkiem różnych ilości gorącego i spienionego mleka – będą mieć dokładnie tyle samo kofeiny, ile ma zawarte w nich espresso.

Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle mocna. To nieprawda, choć oczywiście zależy to od liczby łyżeczek granulatu na kubek/filiżankę. Uznaje się jednak, że przeciętnie ma ona niewiele więcej kofeiny niż herbata.

 

Różne gatunki kawy mają różną zawartość kofeiny (w procentach):  

kofeina_wykres

Palenie ziaren kawy również wpływa na stężenie kofeiny: jeśli ziarna są ciemne, oznacza to, że były długo palone, a więc więcej kofeiny uległo w nich rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Tak więc jaśniejsze ziarna mają wyższą zawartość kofeiny niż ciemne.

Kawa drobniej zmielona lepiej uwalnia kofeinę dzięki większej powierzchni.

Badania pokazują, że najlepiej jest parzyć kawę w temperaturze 90-96 st. C. Zachowuje wówczas najwięcej kofeiny.

Im dłużej parzona jest kawa, tym bardziej rośnie w niej stężenie kofeiny.

Źródło

Jak i kiedy najlepiej napić się kawy, by na nas zadziałała?

Najlepszym na to momentem w ciągu całej doby jest czas pomiędzy godziną 9.30 a 11.30. Jest to związane z naszym rytmem dobowym, a konkretnie z wahaniami stężenia kortyzolu (zwanego hormonem stresu) w organizmie. Zaraz po porannej zwyżce poziomu tego hormonu – mającej miejsce między godziną 8 a 9 – jego ilość gwałtownie spada. Wtedy warto napić się kawy.

kawa_dziala2

Przeczytajcie też argumenty za piciem kawy i przeciwko

 

 

 

Czego u nas szukaliście?

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

20 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adramel
Adramel
5 lat temu

“Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle mocna. To nieprawda,”
A macie źródła naukowe tych swoich rewelacji? Polecam zapoznać się z opracowaniami naukowymi np: ZAWARTOŚĆ KOFEINY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH autorstwa Mirosław Jarosz, Regina Wierzejska, Hanna Mojska,
Katarzyna Świderska Magdalena Siuba (pierwszy link w googlu po wpisaniu tytułu).

Rozpuszczalna ma najwięcej kofeiny – średnio 61mg na ~2g(do 74mg na 2g). Podawanie ilości kofeiny na ml napuju to… delikatnie mówiąc nieporozumienie. Na 100ml można użyć jednego ziarenka albo i 10 łyżek kawy.

Daniel Bogusz
Daniel Bogusz
Reply to  Adramel
4 lat temu

Rok temu, ale dobrze pisałeś!

Wojtek
Wojtek
Reply to  Daniel Bogusz
1 rok temu

Trzy lata temu, ale dobrze skomentowałeś!

Kasia
Kasia
5 lat temu

Ale moc kawy może być przez nas subiektywnie odbierana. Jeśli jest się wolnym metabolizerem kofeiny to kawa działa silniej i wtedy nie wolno pić jej zbyt wiele: http://vitagenum.pl/pakiety/pakiet-metabolizm-kofeiny/

greg
greg
5 lat temu

Kawka najlepsza jest

locki
locki
5 lat temu

Piszesz, że “Rozcieńczanie kawy (np. mlekiem) obniża stężenie kofeiny.”
Mógłbyś to wyjaśnić? Jakiś proces fizyczno-chemiczny wtedy zachodzi, czy jak?

Mroczny Nelu
Mroczny Nelu
Reply to  locki
5 lat temu

UWAGA, będzie trudne!
Masz 200ml zawierającego x g kofeiny, dolewasz 50ml płynu bez kofeiny. Zarówno w przypadku stężenia molowego czy procentowego masowo-objętościowego nie zmienia się licznik (bo ilość kofeiny nie zmienia się) ale zwiększa się mianownik z 200 do 250 ergo stężenie jest mniejsze. ha, i ten skomplikowany proces nazywa się “rozpuszczanie”.

W praktyce – zamawiasz filiżankę kawy, dostajesz np 150ml kawy. Zamawiasz cappuccino i dostajesz tylko 100ml kawy i 50 ml mleka. Wiec automatycznie dostajesz mniej kofeiny, chyba, że kawiarnia cappuccino robi na robuście a małą czarną na arabice.

MaT Eck
MaT Eck
Reply to  Mroczny Nelu
4 lat temu

Ale mi filozofia? Zapewne 5 lat studiowałeś chemię by teraz to napisać? Haha

pkkrd
pkkrd
Reply to  locki
5 lat temu

myślę, że definicja słowa “stężenie” jest tu kluczowa 😉

md71
md71
Reply to  locki
4 lat temu

No właśnie, też mnie to ‘ruszyło’. Byłem kiedyś na wykładzie z neurologii zwierząt i koleś (m.in. chemik i patolog) zapodał, jako ciekawostkę, że mleko wzmacnia działanie kawy – użył chyba dokładnie takich słów. Myślę, że chodziło mu właśnie o reakcję kofeiny i czegoś z mleka.
Przy okazji zapodał też, że nawet minimalna ilość cukru niweluje szkodliwe działanie kawy.

Naturalnie Zdrowy
Naturalnie Zdrowy
5 lat temu

Robusta jest moim zdaniem niedocenionym gatunkiem kawy. Ma większą moc i w moim odczuci smakuje lepiej niż arabika.

trackback
Która kawa zawiera najwięcej kofeiny – espresso czy ta z ekspresu przelewowego? – KAMYK próbuje
4 lat temu
Stefan
Stefan
3 lat temu

No chyba Pani powinna się dokształcić jeszcze w kwestii kawy.
1. Espresso nie ma takiej dawki kofeiny, tak samo kawa przelewowa.
2. Nikt nie pije 30 ml kawy przelkewowej tak samo jak nikt nie pije 30 ml herbaty, dlatego porównuje się całe napoje czyli:
1 Espresso
1 herbata
1 kawa przelewowa
Z tego najwięcej kofeiny ma kawa przelewowa, mniej herbata, a najmniej Espresso. Takie mówią wszystkie wyniki badań
Tak przy okazji, Americano niestety jest przyjęte w Europie jako Espresso + gorąca woda nie kawa przelewowa.

Tynka
Tynka
2 lat temu

Ciekawy poradnik.
Osobiście, nalepszą kawę jaką piłam jest Brasil Santo od Kawy Fogo, zamawiam ją ze strony internetowej, warto spróbowac.

Marek k
Marek k
1 rok temu

Kubek kawy espresso to 30 ml ??? Tyle czasu i nikt tego błędu nie zauważył ???

Crazy Nauka
Crazy Nauka
Reply to  Marek k
1 rok temu

W czym jest błąd?

Martin
Martin
6 miesięcy temu

Jedno jest pewne.. Ja jeśli rano nie napiję się kawy (czy to wykorzystując mój ekspres ciśnieniowy czy rozpuszczalnej w pracy), to po prostu nie potrafię funkcjonować. Kawa na początek dnia, ale musi być. Niezależnie czy robi ją moje Delonghi, czy słoiczek rozpuszczalnej. Jedynie, żeby miała lepszy smak, to podpieram się poradami producenta https://www.delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/porady

Basia
Basia
Reply to  Martin
5 miesięcy temu

Też tak mam.. Najgorzej, że teraz jestem w ciąży i borykałam się długo z rozterką, czy w moim stanie kawa nie jest może niewskazana. Na szczęście napotkałam się z tym artykułem https://polskatimes.pl/czy-mozna-pic-kawe-w-ciazy-ciaza-a-kawa/ar/c6-14545865 który rozwiał moje wątpliwości.. W przeciwnym razie chyba bym musiała sprzedaż mój ekspres Delonghi..

Edward
Edward
Reply to  Basia
5 miesięcy temu

A podpowiedzcie proszę, użytkownicy Delonghi. Czy mając wasz ekspres ciśnieniowy, zmienialiście jakkolwiek w nim ustawienia grubości zmielenia ziaren? Czy stosujecie standardowe? Zastanawiam się, czy nie zmniejszyć grubości moich..

Domi
Domi
Reply to  Edward
4 miesięcy temu

Jeśli chodzi o mielenie kawy obowiązkowo musisz mieć młynek żarnowy. Polecam ten, jeśli chodzi Ci o markę DeLonghi. Ma aż 16 stopni grubości ziaren.

Nie ma więcej wpisów
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x