captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

 

Americano-and-espresso

Americano i espresso

Jaka kawa zawiera najwięcej kofeiny? Ta z ekspresu przelewowego czy klasyczne espresso? A także: jak pić kawę, by była skuteczna?

Duża czarna kawa z ekspresu przelewowego (czyli caffe americano*) zawiera 95-200 mg kofeiny na kubek o pojemności 230 ml. Z kolei espresso (czyli mała mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego) ma 47-75 mg kofeiny na filiżankę o pojemności 30 ml.

*Inny przepis na americano to rozcieńczenie filiżanki espresso gorącą wodą. Tej opcji nie bierzemy tutaj pod uwagę

Jeśli więc wypijemy kubek americano z ekspresu przelewowego, to z racji większej objętości będzie on zawierał więcej kofeiny niż maleńkie espresso. Mimo to stężenie kofeiny w espresso jest wyższe niż w americano.

 

Średnie stężenie kofeiny na uncję płynu (czyli filiżankę o pojemności ok. 30 ml):

  • Kawa z ekspresu przelewowego (americano): 18 mg
  • Espresso: 61 mg

To dlatego większe pobudzenie daje filiżanka espresso niż kubek americano.

Rozcieńczanie kawy (np. mlekiem) obniża stężenie kofeiny. Dlatego szklanka caffe latte czy filiżanka cappuccino – typów kawy opartych na espresso z dodatkiem różnych ilości gorącego i spienionego mleka – będą mieć dokładnie tyle samo kofeiny, ile ma zawarte w nich espresso.

Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle mocna. To nieprawda, choć oczywiście zależy to od liczby łyżeczek granulatu na kubek/filiżankę. Uznaje się jednak, że przeciętnie ma ona niewiele więcej kofeiny niż herbata.

 

Różne gatunki kawy mają różną zawartość kofeiny (w procentach):  

kofeina_wykres

Palenie ziaren kawy również wpływa na stężenie kofeiny: jeśli ziarna są ciemne, oznacza to, że były długo palone, a więc więcej kofeiny uległo w nich rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Tak więc jaśniejsze ziarna mają wyższą zawartość kofeiny niż ciemne.

Kawa drobniej zmielona lepiej uwalnia kofeinę dzięki większej powierzchni.

Badania pokazują, że najlepiej jest parzyć kawę w temperaturze 90-96 st. C. Zachowuje wówczas najwięcej kofeiny.

Im dłużej parzona jest kawa, tym bardziej rośnie w niej stężenie kofeiny.

Źródło

Jak i kiedy najlepiej napić się kawy, by na nas zadziałała?

Najlepszym na to momentem w ciągu całej doby jest czas pomiędzy godziną 9.30 a 11.30. Jest to związane z naszym rytmem dobowym, a konkretnie z wahaniami stężenia kortyzolu (zwanego hormonem stresu) w organizmie. Zaraz po porannej zwyżce poziomu tego hormonu – mającej miejsce między godziną 8 a 9 – jego ilość gwałtownie spada. Wtedy warto napić się kawy.

kawa_dziala2

Przeczytajcie też argumenty za piciem kawy i przeciwko

 

 

 

Jaki rodzaj kawy daje najwięcej energii?
2.9 (57.5%) 16 głosów

Czego u nas szukaliście?

  • Adramel

    “Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle mocna. To nieprawda,”
    A macie źródła naukowe tych swoich rewelacji? Polecam zapoznać się z opracowaniami naukowymi np: ZAWARTOŚĆ KOFEINY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH autorstwa Mirosław Jarosz, Regina Wierzejska, Hanna Mojska,
    Katarzyna Świderska Magdalena Siuba (pierwszy link w googlu po wpisaniu tytułu).

    Rozpuszczalna ma najwięcej kofeiny – średnio 61mg na ~2g(do 74mg na 2g). Podawanie ilości kofeiny na ml napuju to… delikatnie mówiąc nieporozumienie. Na 100ml można użyć jednego ziarenka albo i 10 łyżek kawy.

    • Daniel Bogusz

      Rok temu, ale dobrze pisałeś!

  • Kasia

    Ale moc kawy może być przez nas subiektywnie odbierana. Jeśli jest się wolnym metabolizerem kofeiny to kawa działa silniej i wtedy nie wolno pić jej zbyt wiele: http://vitagenum.pl/pakiety/pakiet-metabolizm-kofeiny/

  • Kawka najlepsza jest

  • locki

    Piszesz, że “Rozcieńczanie kawy (np. mlekiem) obniża stężenie kofeiny.”
    Mógłbyś to wyjaśnić? Jakiś proces fizyczno-chemiczny wtedy zachodzi, czy jak?

    • Mroczny Nelu

      UWAGA, będzie trudne!
      Masz 200ml zawierającego x g kofeiny, dolewasz 50ml płynu bez kofeiny. Zarówno w przypadku stężenia molowego czy procentowego masowo-objętościowego nie zmienia się licznik (bo ilość kofeiny nie zmienia się) ale zwiększa się mianownik z 200 do 250 ergo stężenie jest mniejsze. ha, i ten skomplikowany proces nazywa się “rozpuszczanie”.

      W praktyce – zamawiasz filiżankę kawy, dostajesz np 150ml kawy. Zamawiasz cappuccino i dostajesz tylko 100ml kawy i 50 ml mleka. Wiec automatycznie dostajesz mniej kofeiny, chyba, że kawiarnia cappuccino robi na robuście a małą czarną na arabice.

      • MaT Eck

        Ale mi filozofia? Zapewne 5 lat studiowałeś chemię by teraz to napisać? Haha

    • pkkrd

      myślę, że definicja słowa “stężenie” jest tu kluczowa 😉

    • md71

      No właśnie, też mnie to ‘ruszyło’. Byłem kiedyś na wykładzie z neurologii zwierząt i koleś (m.in. chemik i patolog) zapodał, jako ciekawostkę, że mleko wzmacnia działanie kawy – użył chyba dokładnie takich słów. Myślę, że chodziło mu właśnie o reakcję kofeiny i czegoś z mleka.
      Przy okazji zapodał też, że nawet minimalna ilość cukru niweluje szkodliwe działanie kawy.

  • Robusta jest moim zdaniem niedocenionym gatunkiem kawy. Ma większą moc i w moim odczuci smakuje lepiej niż arabika.

  • Pingback: Która kawa zawiera najwięcej kofeiny – espresso czy ta z ekspresu przelewowego? – KAMYK próbuje()

  • Stefan

    No chyba Pani powinna się dokształcić jeszcze w kwestii kawy.
    1. Espresso nie ma takiej dawki kofeiny, tak samo kawa przelewowa.
    2. Nikt nie pije 30 ml kawy przelkewowej tak samo jak nikt nie pije 30 ml herbaty, dlatego porównuje się całe napoje czyli:
    1 Espresso
    1 herbata
    1 kawa przelewowa
    Z tego najwięcej kofeiny ma kawa przelewowa, mniej herbata, a najmniej Espresso. Takie mówią wszystkie wyniki badań
    Tak przy okazji, Americano niestety jest przyjęte w Europie jako Espresso + gorąca woda nie kawa przelewowa.

  • Tynka

    Ciekawy poradnik.
    Osobiście, nalepszą kawę jaką piłam jest Brasil Santo od Kawy Fogo, zamawiam ją ze strony internetowej, warto spróbowac.

Nie ma więcej wpisów