captcha image

A password will be e-mailed to you.

 

Americano-and-espresso

Americano i espresso

Jaka kawa zawiera najwięcej kofeiny? Ta z ekspresu przelewowego czy klasyczne espresso? A także: jak pić kawę, by była skuteczna?

Duża czarna kawa z ekspresu przelewowego (czyli caffe americano*) zawiera 95-200 mg kofeiny na kubek o pojemności 230 ml. Z kolei espresso (czyli mała mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego) ma 47-75 mg kofeiny na filiżankę o pojemności 30 ml.

*Inny przepis na americano to rozcieńczenie filiżanki espresso gorącą wodą. Tej opcji nie bierzemy tutaj pod uwagę

Jeśli więc wypijemy kubek americano z ekspresu przelewowego, to z racji większej objętości będzie on zawierał więcej kofeiny niż maleńkie espresso. Mimo to stężenie kofeiny w espresso jest wyższe niż w americano.

 

Średnie stężenie kofeiny na uncję płynu (czyli filiżankę o pojemności ok. 30 ml):

  • Kawa z ekspresu przelewowego (americano): 18 mg
  • Espresso: 61 mg

To dlatego większe pobudzenie daje filiżanka espresso niż kubek americano.

Rozcieńczanie kawy (np. mlekiem) obniża stężenie kofeiny. Dlatego szklanka caffe latte czy filiżanka cappuccino – typów kawy opartych na espresso z dodatkiem różnych ilości gorącego i spienionego mleka – będą mieć dokładnie tyle samo kofeiny, ile ma zawarte w nich espresso.

Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle mocna. To nieprawda, choć oczywiście zależy to od liczby łyżeczek granulatu na kubek/filiżankę. Uznaje się jednak, że przeciętnie ma ona niewiele więcej kofeiny niż herbata.

 

Różne gatunki kawy mają różną zawartość kofeiny (w procentach):  

kofeina_wykres

Palenie ziaren kawy również wpływa na stężenie kofeiny: jeśli ziarna są ciemne, oznacza to, że były długo palone, a więc więcej kofeiny uległo w nich rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Tak więc jaśniejsze ziarna mają wyższą zawartość kofeiny niż ciemne.

Kawa drobniej zmielona lepiej uwalnia kofeinę dzięki większej powierzchni.

Badania pokazują, że najlepiej jest parzyć kawę w temperaturze 90-96 st. C. Zachowuje wówczas najwięcej kofeiny.

Im dłużej parzona jest kawa, tym bardziej rośnie w niej stężenie kofeiny.

Źródło

Jak i kiedy najlepiej napić się kawy, by na nas zadziałała?

Najlepszym na to momentem w ciągu całej doby jest czas pomiędzy godziną 9.30 a 11.30. Jest to związane z naszym rytmem dobowym, a konkretnie z wahaniami stężenia kortyzolu (zwanego hormonem stresu) w organizmie. Zaraz po porannej zwyżce poziomu tego hormonu – mającej miejsce między godziną 8 a 9 – jego ilość gwałtownie spada. Wtedy warto napić się kawy.

kawa_dziala2

Przeczytajcie też argumenty za piciem kawy i przeciwko

 

 

 

Czego u nas szukaliście?

16
Dodaj komentarz

avatar
 
9 Comment threads
7 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
WojtekCrazy NaukaMarek kTynkaStefan Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Adramel
Gość
Adramel

“Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle mocna. To nieprawda,”
A macie źródła naukowe tych swoich rewelacji? Polecam zapoznać się z opracowaniami naukowymi np: ZAWARTOŚĆ KOFEINY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH autorstwa Mirosław Jarosz, Regina Wierzejska, Hanna Mojska,
Katarzyna Świderska Magdalena Siuba (pierwszy link w googlu po wpisaniu tytułu).

Rozpuszczalna ma najwięcej kofeiny – średnio 61mg na ~2g(do 74mg na 2g). Podawanie ilości kofeiny na ml napuju to… delikatnie mówiąc nieporozumienie. Na 100ml można użyć jednego ziarenka albo i 10 łyżek kawy.

Daniel Bogusz
Gość
Daniel Bogusz

Rok temu, ale dobrze pisałeś!

Wojtek
Gość
Wojtek

Trzy lata temu, ale dobrze skomentowałeś!

Kasia
Gość
Kasia

Ale moc kawy może być przez nas subiektywnie odbierana. Jeśli jest się wolnym metabolizerem kofeiny to kawa działa silniej i wtedy nie wolno pić jej zbyt wiele: http://vitagenum.pl/pakiety/pakiet-metabolizm-kofeiny/

greg
Gość
greg

Kawka najlepsza jest

locki
Gość
locki

Piszesz, że “Rozcieńczanie kawy (np. mlekiem) obniża stężenie kofeiny.”
Mógłbyś to wyjaśnić? Jakiś proces fizyczno-chemiczny wtedy zachodzi, czy jak?

Mroczny Nelu
Gość
Mroczny Nelu

UWAGA, będzie trudne!
Masz 200ml zawierającego x g kofeiny, dolewasz 50ml płynu bez kofeiny. Zarówno w przypadku stężenia molowego czy procentowego masowo-objętościowego nie zmienia się licznik (bo ilość kofeiny nie zmienia się) ale zwiększa się mianownik z 200 do 250 ergo stężenie jest mniejsze. ha, i ten skomplikowany proces nazywa się “rozpuszczanie”.

W praktyce – zamawiasz filiżankę kawy, dostajesz np 150ml kawy. Zamawiasz cappuccino i dostajesz tylko 100ml kawy i 50 ml mleka. Wiec automatycznie dostajesz mniej kofeiny, chyba, że kawiarnia cappuccino robi na robuście a małą czarną na arabice.

MaT Eck
Gość
MaT Eck

Ale mi filozofia? Zapewne 5 lat studiowałeś chemię by teraz to napisać? Haha

pkkrd
Gość
pkkrd

myślę, że definicja słowa “stężenie” jest tu kluczowa 😉

md71
Gość
md71

No właśnie, też mnie to ‘ruszyło’. Byłem kiedyś na wykładzie z neurologii zwierząt i koleś (m.in. chemik i patolog) zapodał, jako ciekawostkę, że mleko wzmacnia działanie kawy – użył chyba dokładnie takich słów. Myślę, że chodziło mu właśnie o reakcję kofeiny i czegoś z mleka.
Przy okazji zapodał też, że nawet minimalna ilość cukru niweluje szkodliwe działanie kawy.

Naturalnie Zdrowy
Gość
Naturalnie Zdrowy

Robusta jest moim zdaniem niedocenionym gatunkiem kawy. Ma większą moc i w moim odczuci smakuje lepiej niż arabika.

trackback
Która kawa zawiera najwięcej kofeiny – espresso czy ta z ekspresu przelewowego? – KAMYK próbuje
Stefan
Gość
Stefan

No chyba Pani powinna się dokształcić jeszcze w kwestii kawy.
1. Espresso nie ma takiej dawki kofeiny, tak samo kawa przelewowa.
2. Nikt nie pije 30 ml kawy przelkewowej tak samo jak nikt nie pije 30 ml herbaty, dlatego porównuje się całe napoje czyli:
1 Espresso
1 herbata
1 kawa przelewowa
Z tego najwięcej kofeiny ma kawa przelewowa, mniej herbata, a najmniej Espresso. Takie mówią wszystkie wyniki badań
Tak przy okazji, Americano niestety jest przyjęte w Europie jako Espresso + gorąca woda nie kawa przelewowa.

Tynka
Gość
Tynka

Ciekawy poradnik.
Osobiście, nalepszą kawę jaką piłam jest Brasil Santo od Kawy Fogo, zamawiam ją ze strony internetowej, warto spróbowac.

Marek k
Gość
Marek k

Kubek kawy espresso to 30 ml ??? Tyle czasu i nikt tego błędu nie zauważył ???

Crazy Nauka
Gość
Crazy Nauka

W czym jest błąd?

Nie ma więcej wpisów