captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

 

Americano-and-espresso

Americano i espresso

Jaka kawa zawiera najwięcej kofeiny? Ta z ekspresu przelewowego czy klasyczne espresso? A także: jak pić kawę, by była skuteczna?

Duża czarna kawa z ekspresu przelewowego (czyli caffe americano*) zawiera 95-200 mg kofeiny na kubek o pojemności 230 ml. Z kolei espresso (czyli mała mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego) ma 47-75 mg kofeiny na filiżankę o pojemności 30 ml.

*Inny przepis na americano to rozcieńczenie filiżanki espresso gorącą wodą. Tej opcji nie bierzemy tutaj pod uwagę

Jeśli więc wypijemy kubek americano z ekspresu przelewowego, to z racji większej objętości będzie on zawierał więcej kofeiny niż maleńkie espresso. Mimo to stężenie kofeiny w espresso jest wyższe niż w americano.

 

Średnie stężenie kofeiny na uncję płynu (czyli filiżankę o pojemności ok. 30 ml):

  • Kawa z ekspresu przelewowego (americano): 18 mg
  • Espresso: 61 mg

To dlatego większe pobudzenie daje filiżanka espresso niż kubek americano.

Rozcieńczanie kawy (np. mlekiem) obniża stężenie kofeiny. Dlatego szklanka caffe latte czy filiżanka cappuccino – typów kawy opartych na espresso z dodatkiem różnych ilości gorącego i spienionego mleka – będą mieć dokładnie tyle samo kofeiny, ile ma zawarte w nich espresso.

Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle mocna. To nieprawda, choć oczywiście zależy to od liczby łyżeczek granulatu na kubek/filiżankę. Uznaje się jednak, że przeciętnie ma ona niewiele więcej kofeiny niż herbata.

 

Różne gatunki kawy mają różną zawartość kofeiny (w procentach):  

kofeina_wykres

Palenie ziaren kawy również wpływa na stężenie kofeiny: jeśli ziarna są ciemne, oznacza to, że były długo palone, a więc więcej kofeiny uległo w nich rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Tak więc jaśniejsze ziarna mają wyższą zawartość kofeiny niż ciemne.

Kawa drobniej zmielona lepiej uwalnia kofeinę dzięki większej powierzchni.

Badania pokazują, że najlepiej jest parzyć kawę w temperaturze 90-96 st. C. Zachowuje wówczas najwięcej kofeiny.

Im dłużej parzona jest kawa, tym bardziej rośnie w niej stężenie kofeiny.

Źródło

Jak i kiedy najlepiej napić się kawy, by na nas zadziałała?

Najlepszym na to momentem w ciągu całej doby jest czas pomiędzy godziną 9.30 a 11.30. Jest to związane z naszym rytmem dobowym, a konkretnie z wahaniami stężenia kortyzolu (zwanego hormonem stresu) w organizmie. Zaraz po porannej zwyżce poziomu tego hormonu – mającej miejsce między godziną 8 a 9 – jego ilość gwałtownie spada. Wtedy warto napić się kawy.

kawa_dziala2

Przeczytajcie też argumenty za piciem kawy i przeciwko

 

 

 

Jaki rodzaj kawy daje najwięcej energii?
2.9 (57.5%) 16 głosów

Czego u nas szukaliście?

Nie ma więcej wpisów