captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Tak przechowywano miód na Krecie 3800 lat temu. Fot.

Tak przechowywano miód na Krecie 3800 lat temu

Czy wiecie, że miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, które się nie psują?

Podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do jedzenia! Był co prawda skrystalizowany – to naturalne po TAKIM czasie – ale wystarczyło wstawić go w naczyniu do ciepłej wody, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano w grobowcach faraonów. W dzbanach takich jak te na obrazku przechowywano miód w Knossos na Krecie 1800 lat p.n.e.

Antybakteryjne właściwości miód zawdzięcza nadtlenkowi wodoru, który powstaje na skutek utleniania glukozy do kwasu glukonowego – reakcji zachodzącej pod wpływem zawartego w ślinie pszczół enzymu o nazwie inwertaza. Miód konserwowany jest też dzięki zawartości flawonoidów, związków spełniających funkcję przeciwutleniaczy i mających właściwości grzybobójcze.

Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.

Do produktów spożywczych, które – odpowiednio przechowywane – nigdy się nie psują, należą też skrobia kukurydziana, ryż, cukier, sól i syrop klonowy.

 

Polecamy też na naszym blogu:

Kiszone ogórki i kapusta dodają pewności siebie. Serio!

Dieta bezglutenowa – jak sami siebie oszukujemy

 

 

Miód się nie psuje, nawet przez 5500 lat
4.1 (82.22%) 9 głosów

Czego u nas szukaliście?

2
Dodaj komentarz

avatar
 
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Wojciech Szczepankiewiczogurczak Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ogurczak
Gość
ogurczak

Dzieki za artykuł, nie wiedziałem tego.

Wojciech Szczepankiewicz
Gość
Wojciech Szczepankiewicz

Ocet też się nie psuje.

Nie ma więcej wpisów