captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Czy zjedzenie ostrej papryczki może być niebezpieczne? Przypadek 47-latka pokazuje, że w szczególnych przypadkach – tak.

To był hamburger z dodatkiem puree z papryczki chili. Bardzo szczególnej papryczki, bo należącej do odmiany Naga Jolokia. To jedna z najostrzejszych odmian świata. W skali Scoville’a określającej zawartość kapsaicyny ma ona wartość około miliona jednostek – w tej samej skali popularna papryka Jalapeño czy sos tabasco to ok. 5000 jednostek, a papryka cayenne – ok. 50 tys. jednostek.

Jedzenie ekstremalnego hamburgera było częścią konkursu zorganizowanego przez pewną restaurację – przypadek opisano w czasopiśmie “The Journal of Emergency Medicine”. Wkrótce po spożyciu specjału mężczyzna zaczął gwałtownie wymiotować, a potem trafił na ostry dyżur, skarżąc się na ból w klatce piersiowej oraz brzuchu. Tomografia wykazała odmę opłucnową – jeden z typowych objawów pęknięcia przełyku.

Natychmiastowa operacja potwierdziła diagnozę. Przełyk mężczyzny pękł po lewej stronie na odcinku 2,5 cm, a do klatki piersiowej przedostała się treść żołądka zawierająca duże ilości działającego drażniąco musu z papryczki. Po oczyszczeniu skażonego miejsca i zaszyciu przełyku pechowy konkursowicz spędził w szpitalu dwa tygodnie.

Co zrobiła kapsaicyna?

Jak to możliwe? Wbrew temu, co meldowały rozmaite serwisy internetowe, papryczka nie „przepaliła” przełyku mężczyzny. Mimo palącego uczucia, jakie wywołuje kapsaicyna, nie ma ona właściwości „palących” czy „żrących”. Działa za to pobudzająco na receptory bólowe, wywołując znane wszystkim uczucie pieczenia i gorąca.

Chemia papryczek chili. Rys. Compound Interest

Chemia papryczek chili. Rys. Compound Interest

Właśnie ten efekt wywołał gwałtowne wymioty, które stały się bezpośrednią przyczyną przerwania przełyku. Takie zjawisko nosi nazwę zespołu Boerhaavego i wywołane jest brakiem synchronizacji działania mięśni. W momencie, gdy żołądek gwałtownie kurczy się, wyrzucając przez przełyk swoją zawartość, równocześnie powinien rozkurczyć się mięsień pierścienno-gardłowy, by wypuścić na zewnątrz to, co na zewnątrz ma się znaleźć. Jeśli mięsień ten nie rozkurczy się, w przełyku gwałtownie rośnie ciśnienie i może dojść do jego pęknięcia.

Takie zdarzenie może prowadzić do zapalenia śródpiersia oraz posocznicy spowodowanego przedostaniem się treści żołądka do jamy klatki piersiowej. Nieleczony zespół Boerhaavego praktycznie zawsze kończy się śmiercią.

Pęknięcie przełyku zazwyczaj jest efektem połączenia bardzo obfitego posiłku z potężnym upiciem się. Najczęściej zdarza się u mężczyzn między 50. a 70. rokiem życia. Mężczyzna, który zjadł ekstremalnego hamburgera, miał po prostu pecha.

Po zjedzeniu papryki chili mężczyźnie pękł przełyk
5 (100%) 7 głosów

Czego u nas szukaliście?

Nie ma więcej wpisów