Choć wydaje się to niewiarygodne, to gorąca woda wstawiona do lodówki zamarznie szybciej niż woda mająca temperaturę pokojową. To dziwne zjawisko odkrył jeszcze w szkole Erasto Mpemba z Tanzanii. Znane było już wcześniej, jednak to jego upór i dociekliwość sprawiły, że nauka zajęła się tym dziwactwem.
Zajęła i… pozostała na razie bezradna. Jest co najmniej 5 teorii próbujących wyjaśnić Efekt Mpemby. Jedna z nich mówi, że z podgrzanej wody wydzielają się sole mineralne, które obniżają jej temperaturę zamarzania. Jednak efekt pojawia się też przy wodzie destylowanej. Inna sugeruje, że to wynik szybszego parowania. Cóż – zjawisko pojawia się i wtedy, gdy naczynie zakryjemy i parowania brak. Inne próbują wyjaśniać sprawę konwekcją, ilością rozpuszczonego gazu czy zjawiskiem przechłodzenia. Najnowsze sugerują, że… być może efekt wcale nie występuje.
I właśnie za to kochamy naukę (czasem z nutką perwersji) – tyle jeszcze ciekawych rzeczy jest do odkrycia i wyjaśnienia!
You must be logged in to post a comment.