captcha image

A password will be e-mailed to you.
Fot. Calimo/Wikimedia

Fot. Calimo/Wikimedia

Pleśń nie polega tylko i wyłącznie na tej zielonej, czasami lekko futrzanej części na powierzchni chleba, aksamitnych kropkach na powierzchni starego owocu czy plamce na powierzchni konfitur, którą można łatwo zdjąć łyżeczką. Ten kolorowy nalot, który widać gołym okiem, to tylko ta niewielka część grzybni z zarodnikami, która wydostała się na zewnątrz. Cała reszta rozgałęzia się i buduje trudne do dostrzeżenia „korzenie” skryte głęboko w naszym jedzeniu.

Ponieważ więc grzybnia i zarodniki na powierzchni jedzenia są tylko częścią pleśni, odkrojenie czy zeskrobanie ich z kawałka chleba, który chcemy zjeść, nie pomoże nam uniknąć zjedzenia, cóż, grzyba.

„Większość pleśni nie szkodzi zdrowiu, ale niektóre są niebezpieczne,” mówi Dr Ritchie Shoemaker, specjalistka w temacie pleśni i wpływu toksyn w niej zawartych na ludzki organizm. Pleśnie zawierają mykotoksyny, najczęściej szkodliwe dla człowieka substancje powodujące reakcje alergiczne i problemy z oddychaniem. Aflatoksyna, jeden z rodzajów toksyn wytwarzany m.in. przez kropidlaka żółtego, odpowiada również za rozwój raka. Przy produkcji serów pleśniowych poziom mykotoksyn jest ściśle kontrolowany, a szczepy pleśni wykorzystywane w tym procesie nie są dla nas groźne.

Mykotoksyny można znaleźć głównie w pleśni, która wyrasta na zbożach i orzechach, ale również w starych winogronach, selerze, jabłkach i wielu innych. Za to aflatoksyny najczęściej pojawiają się w kukurydzy i fistaszkach. Uwaga, gotowanie jedynie zabija pleśń, ale nie zmniejsza jej toksyczności!

Jeżeli chcesz ochronić swoje jedzenie przed pleśnią, Dr Shoemaker udziela paru rad:

  • Przykrywaj jedzenie, żeby nie dostały się na nie zarodniki pleśni z powietrza,
  • Jedzenie, które szybko się psuje, przechowuj w specjalnych plastikowych pojemnikach i zamrażaj na później,
  • Resztki jedzenia zjedz w ciągu trzech do czterech dni.

I pogodźmy się z tym, że nawet najpyszniejszą babciną konfiturę trzeba będzie w całości wyrzucić, jeśli pojawiła się na jej powierzchni choćby jedna kropka pleśni.

 

Czego u nas szukaliście?

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
masakra
masakra
4 lat temu

nie sądziłam, że ktoś może mieć choćby pomysł odkrojenia pleśni i zjedzenia „czystej” części produktu. Obrzydlistwo !

Dopalacz
Dopalacz
Reply to  masakra
4 lat temu

Skoro tak mówisz to istnieją blisko ciebie różne zwyczaje które nie raz cię jeszcze zadziwią. Życzę poznawania świata a nie tylko czytania o nim.

sasam
sasam
Reply to  masakra
4 lat temu

znajomy zjadł spleśniałą kanapkę w trudnej sytuacji – cukrzyk, miał niski cukier, brak innego jedzenia, pustkowie, najbliższy sklep 5 km w górach. Także życie różnie prowadzi.
U mnie w domu nie do pomyślenia było, żeby wyrzucić całość, skoro tylko cześć jest spleśniała

emilia
emilia
Reply to  sasam
4 lat temu

Pleśń niby rozwija sie na zewnatrz ale substancje wyrzuca do srodka, czyli wgłąb produktu, nie radze jesc spesnialych rzeczy po odkrojeniu, nigdy nie wiadomo czy plesn zdazla zarazic produkt i tez czlowiek ktory nie uczy sie mikrobiologii nie bedzie mial pojecia z jaka plesnia ma do czynienia. ja odradzam bo czasami fakt rozwijaja sie plesie tzw saprofityczne, a czaem patogenne i konsekwencia moze byc zatrucie, a nawet smierc,

Adrian Dałek
Adrian Dałek
4 lat temu

„mówi Dr Ritchie Shoemaker, specjalistka w…” przecież to facet jest 😀

Ewa Nojszewska
Ewa Nojszewska
4 lat temu

„Większość pleśni nie szkodzi zdrowiu, ale niektóre są niebezpieczne,” mówi Dr Ritchie Shoemaker,(…) Pleśnie zawierają mykotoksyny, najczęściej szkodliwe dla człowieka substancje.” Hmmm.

R
R
4 lat temu

Najlepiej to nic nie jeść, to wtedy na bank się sobie nie zaszkodzi.

trackback
Wyrzucić kategorycznie | Z pamiętnika łasucha czyli: mój brzuszek moim największym 'friendem' forever
4 lat temu

[…] Całość jest na interesującej stronie, którą z przyjemnością czytuję (reklama):  https://www.crazynauka.pl/ […]

Dorota
Dorota
10 miesięcy temu

Mąż przechowywał wędzone na hakach w piwnicy ale nie zrobił przdwiewu, po 2 tygodniach pojawiły się czarne plemy pleśni co robić? Czy można jeść czy jest ta plesn rakotworcza, szkoda mi bo udało nam się kupić świnke z własnego chowu.

Dorota
Dorota
10 miesięcy temu

Proszę o fachową opinie, ponoć są różne pleśnie, wędlina była wędzona krótki okres bez dopływu powietrza

Agata
Agata
Reply to  Dorota
9 miesięcy temu

Najlepiej byłoby dać próbkę do laboratorium, wtedy byłoby wiadomo na pewno.

Nie ma więcej wpisów
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x