captcha image

A password will be e-mailed to you.
Wąchanie masła orzechowego pomaga wykryć wczesną postać choroby Alzheimera. Fot. Wikimedia

Wąchanie masła orzechowego pomaga wykryć wczesną postać choroby Alzheimera. Fot. Wikimedia

Jennifer Stamps, studentka z Uniwersytetu Florydy, wymyśliła prosty test, który może pomóc wykrywać chorobę Alzheimera na wczesnym etapie. Wykorzystała do tego… masło orzechowe.

U ludzi chorych na Alzheimera najszybciej degeneruje się część mózgu w obrębie płata skroniowego, odpowiedzialna m.in. za identyfikowanie zapachów oraz formowanie się nowych wspomnień. Stamps swój test na tę chorobę oparła na ocenie stopnia wyczulenia węchu pacjenta. Badanie polegało na zbliżeniu do nosa słoika z masłem orzechowym i określeniu odległości, z której osoba ta wyczuwa zapach każdą z dziurek od nosa. Badaczka mierzyła to linijką.

Ten test okazał się niezwykle skuteczny. Osoby cierpiące na wczesną postać Alzheimera wyczuwały zapach masła orzechowego lewą dziurką od nosa z odległości o 10 cm krótszej niż ludzie zdrowi. Taka różnica w czułości węchu musi świadczyć o procesach degeneracyjnych zachodzących w prawej półkuli mózgu.

 

Nie ma więcej wpisów