captcha image

A password will be e-mailed to you.

Szatan… Szaaaaaaatan!!!

Tą nazwą określany jest goryczak żółciowy (Tylopilus felleus). Grzyb jest całkowicie niegroźny – nie jest trujący. Jedyne, co po nim pozostaje, to ogromny absmak. Bo goryczak, zgodnie ze swą groźną nazwą, zmienia smak całej potrawy na potworny.

„Szatana” łatwo bardzo rozpoznać – wprawni grzybiarze widzą delikatne, fioletowo-żółte odcienie u spodu kapelusza (na „gąbce”). Innym sposobem jest przytknięcie języka do „gąbki” – nasze kubki smakowe natychmiast wyczują smak, który zdecyduje o pozostawieniu owocnika w lesie.
Goryczak żółciowy jest przedstawicielem borowikowatych, ale zdecydowanie nie można mylić z Borowikiem szatańskim, gatunkiem chronionym. Ale o tym w następnym odcinku.

Fot: 123rf

Nie ma więcej wpisów