captcha image

A password will be e-mailed to you.

Szatan… Szaaaaaaatan!!!

Tą nazwą określany jest goryczak żółciowy (Tylopilus felleus). Grzyb jest całkowicie niegroźny – nie jest trujący. Jedyne, co po nim pozostaje, to ogromny absmak. Bo goryczak, zgodnie ze swą groźną nazwą, zmienia smak całej potrawy na potworny.

„Szatana” łatwo bardzo rozpoznać – wprawni grzybiarze widzą delikatne, fioletowo-żółte odcienie u spodu kapelusza (na „gąbce”). Innym sposobem jest przytknięcie języka do „gąbki” – nasze kubki smakowe natychmiast wyczują smak, który zdecyduje o pozostawieniu owocnika w lesie.
Goryczak żółciowy jest przedstawicielem borowikowatych, ale zdecydowanie nie można mylić z Borowikiem szatańskim, gatunkiem chronionym. Ale o tym w następnym odcinku.

Fot: 123rf

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Amanita
Amanita
10 lat temu

Właściwie to szatanem powinno się prawidłowo nazywać tylko borowika szatana (szatańskiego). Ludzie jednak dość często błędnie nazywają tak inne borowikowate, nie tylko goryczaka, ale i borowika ponurego, nie mówiąc o tym, że sporo osób nazywa tak borowika ceglastoporego, który jest akurat jadalny i bardzo smaczny. Jest to trochę irytujące, bo prawdziwe szatany występują bardzo rzadko i raczej mało który grzybiarz widział takowego kiedykolwiek na oczy. Zwykle jednak wymądrzają się ludzie, którzy chcą uchodzić za wielkich znawców z dziada pradziada. Pozdrawiam 🙂

Nie ma więcej wpisów
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
%d bloggers like this: