captcha image

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Produkty powszechnie określane mianem “superfoods” zawdzięczają to wyższej, niż w przypadku innych produktów, zawartości związku lub grup związków o potencjalnie prozdrowotnym działaniu. Część z nich może być również z powodzeniem stosowana jako zamiennik pokarmów bogatych w gluten. Na naszym kursie poznamy fakty i rozwiejemy mity związane z żywnością bezglutenową. A w głównej roli wystąpi komosa ryżowa.

Informacje na temat komosy i innych produktów uznawanych za “superżywność” można zdobyć podczas bezpłatnego kursu online Superfoods: myths and truths. Od 21 stycznia o faktach i mitach związanych z superproduktami będą nam opowiadać naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz eksperci z Uniwersytetu Turyńskiego we WłoszechUniwersytetu Reading w Anglii. Wspólny projekt naukowców z tych trzech ośrodków badawczych jest częścią działań Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food, do której należy olsztyński instytut.

Uczestnictwo w kursie Superfoods: myths and truths pozwoli nam dowiedzieć się m.in.:

  • Czym są produkty określane mianem „superfoods”?
  • Co odróżnia „superfoods” od żywności funkcjonalnej i nutraceutyków?
  • Jak krytycznie ocenić walory „superfoods” i ich rolę w naszym organizmie?
  • Czy istnieją niebezpieczeństwa związane ze spożyciem „superfoods”?

Aby wziąć udział w kursie Superfoods: myths and truths należy utworzyć darmowe konto na platformie FutureLearn. Przez pięć tygodni wiedza na temat superfoods zostanie przekazana nam podczas serii kilkuminutowych filmów, quizów, artykułów czy paneli dyskusyjnych.

Projekt MOOC „Superfoods: myths and truths” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu UE w ramach programu „Horyzont 2020″, programu ramowego UE w zakresie badań i innowacji.

Materiał promocyjny pochodzi od Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Produkty w diecie bezglutenowej
Podoba się? Oceń!

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Nie ma więcej wpisów