captcha image

A password will be e-mailed to you.

Czym właściwie jest ten, budzący tak wiele emocji, związek chemiczny? Czy jego spożywanie może być niebezpieczne? Sprawdziliśmy – znajdziecie konkretne informacje i odnośniki do wielu badań.

Naturalny czy sztuczny?

Glutaminiam sodu (MSG – monosodium glutamate) jest sodową solą kwasu glutaminowego, który występuje całkowicie naturalnie w takich produktach spożywczych jak pomidory, brokuły, ser parmezan, mięso, a nawet pszenica [1]. MSG może być syntetyzowany sztucznie i pozyskiwany na drodze fermentacji soi (w ten sposób powstaje sos sojowy) oraz hydrolizy kwasowej. Glutaminian występuje w niektórych gatunkach wodorostów spożywanych w kuchni chińskiej oraz japońskiej od wielu setek lat. Po raz pierwszy został on wyizolowany w 1908 roku z często spotykanej w azjatyckich potrawach listownicy japońskiej (Laminaria japonica) [2, 3]. Warto przy tym pamiętać, że nie ma żadnej różnicy między „naturalnym” i „sztucznym” glutaminianem. Z chemicznego i każdego innego punktu widzenia to ten sam związek – nie odróżni go ani analiza chemiczna ani nasz organizm.

Ryc. 1: Wzór strukturalny glutaminianu sodu Rys. Benrr101

Ryc. 1: Wzór strukturalny glutaminianu sodu Rys. Benrr101

Dodatek spożywczy

Dlaczego MSG dodawany jest do niektórych produktów spożywczych? Z dwóch powodów. Przez wzgląd na tradycję oraz dlatego, że poprawia smakowitość niektórych potraw. W kuchni chińskiej i japońskiej glutaminian sodu kojarzony jest z tradycyjnym smakiem, ponieważ od wieków stanowił nieodłączny element niektórych potraw, takich jak dania z dodatkiem wspomnianych już alg czy sosu sojowego [4]. W Europie MSG nie jest utożsamiany z kuchnią tradycyjną, a raczej stanowi składnik gotowych dań i półproduktów (na przykład, sosów i zup w proszku). W tym wypadku glutaminianu sodu dodawany jest ze względu na to, iż intensyfikuje doznania smakowe, dzięki temu, że pobudza specyficzne receptory – odpowiedzialne za rozpoznawanie smaku umami. Jest to jeden z pięciu podstawowych smaków: obok słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Jego percepcja zbliżona jest do smaku słonego, ale warto podkreślić, że za rozpoznawanie umami odpowiedzialne są odmienne receptory [5].

Ryc. 2: Glutaminian sodu dostępny w sprzedaży jako przyprawa. Fot. Wiki Commons

Ryc. 2: Glutaminian sodu dostępny w sprzedaży jako przyprawa. Fot. Wiki Commons

Kontrowersje wokół glutaminianu sodu

Czy glutaminian sodu jest związkiem niebezpiecznym dla naszego zdrowia? Nie. Liczne badania dowodzą, że spożywanie MSG w zalecanych dawkach nie wiąże się z żadnym zagrożeniem zdrowotnym [6, 7, 8]. Zależność pomiędzy spożyciem glutaminianu sodu a domniemanym bólem głowy, nadmiernym poceniem się czy uderzeniami gorąca nie została potwierdzona przez badania prowadzone na dużej liczbie osób. Co więcej, część tych objawów obserwowano u osób przyjmujących placebo [6], zaś pozostałe mogą wynikać nie ze spożywania MSG, ale z wysokiej zawartości soli czy ostrych przypraw w potrawach [9]. Brak również dowodów na to, by glutaminian sodu wpływał w negatywny sposób na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, tym bardziej, że związek ten nie przenika bariery krew-mózg [10].

Część praktyków sugeruje, iż wrażliwość na działanie glutaminianu sodu może być osobnicza, co oznaczałoby, że niektóre osoby być może powinny rozważyć ograniczenie spożycia produktów zawierających MSG [11], chociaż badania dotyczące tego zagadnienia nie potwierdzają, by część populacji była bardziej wrażliwa na glutaminian sodu [7, 12, 13].

Ryc. 3: Pomidory – jedno z najbogatszych źródeł naturalnie występującego glutaminianu sodu

Ryc. 3: Pomidory – jedno z najbogatszych źródeł naturalnie występującego glutaminianu sodu

Czy należy jeść „zupki chińskie”?

Chciałabym podkreślić, że celem tego artykułu nie jest namawianie Was do jedzenia produktów zawierających glutaminian sodu, a jedynie powołanie się na wyniki badań, które jasno przemawiają za tym, że związek ten jest bezpieczny. Jeśli chodzi o moje prywatne preferencje to nie znoszę sosu sojowego, a smak umami nie należy do moich faworytów. Ale nie znoszę również szkembe czorba, czyli tradycyjnych bułgarskich flaków gotowanych na mleku, co tylko dowodzi, że gusta smakowe są kwestią bardzo indywidualną.

Na koniec jeszcze jedno ważne zastrzeżenie. Liczne badania dowodzą, że kwas glutaminowy jest bezpiecznym składnikiem produktów spożywczych, co nie znaczy, że wszystkie produkty, które go zawierają powinny być obecne w naszej diecie. W zdecydowanej większości przypadków MSG dodawany jest do dań relatywnie wysoko przetworzonych. Z zaleceń żywieniowych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia wynika natomiast, że w naszej diecie powinno znajdować się jak najwięcej produktów nisko przetworzonych, które stanowią wartościowe źródło witamin [14]. Jak zawsze, dobrym doradcą żywieniowym jest zatem umiar, rozsądek oraz rzetelne źródła informacji. Smacznego!

Bibliografia

  1. Food Standards (2003). Monosodium Glutamate. A Safety Assessment. Technical Report Series No. 20. Food Standards Australia New Zeland: 3-36.
  2. Methven L. (2012). Natural Food Additives, Ingredients and Flavourings. A volume in Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition: 76-99.
  3. Lindemann, B., Ogiwara, Y., & Ninomiya, Y. (2002). The discovery of umami. Chemical senses, 27(9), 843-844.
  4. Renton A. (2005). If MSG is so bad for you, why doesn’t everyone in Asia have a headache? The Observer. com,10.07.2005
  5. Zhao, G. Q., Zhang, Y., Hoon, M. A., Chandrashekar, J., Erlenbach, I., Ryba, N. J., & Zuker, C. S. (2003). The receptors for mammalian sweet and umami taste. Cell, 115(3), 255-266.
  6. Freeman, M. (2006). Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review. Journal of the American Association of Nurse Practitioners, 18(10), 482-486.
  7. Geha, R. S., Beiser, A., Ren, C., Patterson, R., Greenberger, P. A., Grammer, L. C., & Corren, J. (2000). Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study. The Journal of nutrition, 130(4), 1058S-1062S.
  8. Tarasoff, L., & Kelly, M. F. (1993). Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review. Food and chemical toxicology, 31(12), 1019-1035.
  9. MSG myth – debunked with real science. com, 13.06.2017
  10. Hawkins, R. A. (2009). The blood-brain barrier and glutamate. The American journal of clinical nutrition, 90(3), 867S-874S.
  11. Zeratsky K. (2015). What is MSG? Is it bad for you? org, 13.03.2015
  12. Jinap, S., & Hajeb, P. (2010). Glutamate. Its applications in food and contribution to health. Appetite, 55(1), 1-10.
  13. Williams, A. N., & Woessner, K. M. (2009). Monosodium glutamate ‘allergy’: menace or myth?. Clinical & Experimental Allergy, 39(5), 640-646.
  14. Jarosz M., Traczyk I., Stoś K., Charzewska J., Rychlik E., Kunachowicz H., Szostak W., Wojtasik A., Stolińska H. (2012). Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia: 18-191.

Czego u nas szukaliście?

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

19 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
LeDomello
LeDomello
5 lat temu

Bardzo ładnie i rzetelnie napisane, a największy plus to linki do źródeł. Dzięki temu zyskuje cały portal (długo nie czytałem tutaj, wcześniej źródeł za bardzo nie widziałem) w moich oczach, tak trzymać 🙂

J435
J435
Reply to  LeDomello
5 lat temu

Jest wiele badań, które wskazują na szkodliwość glutaminianu na mózg szczurów. Proszę sobie poszukać o najnowszych badaniach dotyczących komórek glejowych i związku z glutaminianem. A tutaj jest prawie 200 zebranych danych i nikt nie wysuwa hipotezy o całkowitym bezpieczeństwie mozgi.pl/czy-nalezy-unikac-zywnosci-zawierajacej-glutaminian-1BFF
Jak widać jest rzetelność i RZETELNOŚĆ w zależności od tego co mamy „za zadanie” przekazać.

Justyna
Justyna
5 lat temu

Kiedyś oglądałam program na temat glutaminianu sodu (nie na yt a w tv) I powoływali się na jakieś badania naukowe, z których wynikało, że bardzo częste spożywanie go powoduje, że osłabia się odczuwanie smaku (potrawy bez nie mają już takiego smaku) . Niestety było to już jakiś czas temu i nie pamiętam tytułu. Nie ma o tym mowy w artykule. Czy to prawda? Zastanawiam się teraz czy to nie wynik z przyzwyczajenia do większej ilości soli, która jest dodawana zazwyczaj do potraw gotowych zawierających także glutaminian sodu…

Rafał
Rafał
Reply to  Justyna
5 lat temu

Jest zupełnie odwrotnie to potrawy z glutaminianem mają mocniejszy smak. Dlatego się go dodaje – jest wzmacniaczem smaku szczególnie mięsnego i słonego.

Krzysiek Setlak
Krzysiek Setlak
5 lat temu

ŚWIETNY tekst! Ja bym tylko bardziej wyeksponował, że kwas glutaminowy = umami dla tych „skim readers”, co to czytają tylko wstęp 🙂

Tadeusz
Tadeusz
5 lat temu

Wydaje się, że niestety Państwa strona ma jednak bardziej coś wspólnego z nowinkarstwem niż nauką, skoro komentarz prostujący pomyłkę utożsamienia MSG z kwasem glutaminowym oraz wskazujący na inne naukowe opracowania dowodzące szkodliwości tego pierwszego – został ocenzurowany.

Maks Maxwell
Maks Maxwell
4 lat temu

MSG to przede wszystkim ogromna kasa, bo ciężko znaleźć produkt spożywczy bez dodatku glutaminianu (podobnie jest z solą i cukrem). Tania substancja dająca ogromne zyski, więc jego lobby nie odpuści tak łatwo. Oczywiście wszystko co jest w granicach rozsądku (tzw. bezpieczne dawki) może być w miarę bezpieczne, lecz jak tego nie przedawkować, skoro – jak wspomniałem – znajduje się w każdym produkcie, a przecież nikt nie siedzi z kalkulatorem i nie zlicza jego ilości, by nie przedawkować. To, że coś jest dopuszczone do sprzedaży/produkcji, nie oznacza jeszcze, że jest zdrowe. Jeśli MSG jest obojętne dla naszego zdrowia, to dlaczego eliminuje… Czytaj więcej »

Piotr Górecki
Piotr Górecki
4 lat temu

@matrzeciak:disqus Pani Marto. Zgadzam się z większością tekstu, ale glutaminian sodu i kwas glutaminowy to nie jest to samo. W pożywieniu (naturalnie) występuje kwas glutaminowy (aminokwas), a MSG to sól sodowa tego kwasu. Dwie różne substancje. Glutaminian sodu NIE występuje w pomidorach, serach, kombu, itp…

pepco
pepco
4 lat temu

A jakie właściwości posiada glutaminian potasu albo glutaminian wapnia albo glutaminian połączony z innymi metalami? No ja nie wiem czy glutaminian sodu wystepuje naturalnie w serze parmezanie czy pomidorach – wiem że wystepuje tam aminokwas kwas glutaminowy – glutamine acid. bylem przekonany ze glutaminian monosodowy nie wystepuje naturalnie, co sie dzieje z glutaminianem sodu po spozyciu? – jak wygląda metabolizm tej substancji? czy jest ona przeksztalcana w kwas glutaminowy czy w coś innego?

pepco
pepco
Reply to  pepco
4 lat temu
pepco
pepco
Reply to  pepco
4 lat temu

kwas glutaminowy odtruwa organizm z amoniaku, a czy glutaminian monosodowy posiada takie właściwości? powinno byc glutamic acid a nie glutamine acid

Mo
Mo
4 lat temu

Brakuje mi w tym artykule informacji o bezpiecznej dawce glutaminianu, zwłaszcza w przypadku dzieci.
To, że występuje on naturalnie (np. jest składnikiem pomidorów) nie jest żadnym argumentem. Biały cukier również występuje naturalne w burakach cukrowych, z których jest potem chemicznie ekstrahowany. Fruktoza występuje naturalnie w owocach – a wiemy że dowiedziono ostatnio, że jej nadmierne spożycie jest bardzo szkodliwe.

Nie ma więcej wpisów
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
%d bloggers like this: