captcha image

A password will be e-mailed to you.
Czekolada poprawia elastyczność tętnic i przeciwdziała miażdżycy. Fot. CC Chapman/Flickr

Czekolada poprawia elastyczność tętnic i przeciwdziała miażdżycy. Fot. CC Chapman/Flickr

Gorzka czekolada poprawia kondycję naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega miażdżycy. To naukowo dowiedzione. Tę przyjemną informację przekazali holenderscy naukowcy z Uniwersytetu Wageningen.

No to mamy wymówkę: jedzenie czekolady to nie zwykłe łakomstwo, tylko działanie prozdrowotne! Gorzka czekolada jest generalnie zdrowa i to wiemy od dawna: poprawia nastrój, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, obniża ciśnienie krwi (pisaliśmy o tym tutaj), a nawet odchudza (tutaj przeczytacie nasz artykuł na ten temat) Teraz jednak naukowcy odkryli, że ci spośród nas, którzy jadają gorzką czekoladę (to o mnie!), działają na korzyść swoich tętnic, które robią się bardziej elastyczne. Dodatkowo czekolada zapobiega przyleganiu krwinek białych do śródbłonka, hamując tym samym rozwój miażdżycy.

Interesująco wyglądały badania, dzięki którym wysnuto te wnioski: 44 mężczyzn w średnim wieku z nadwagą ku chwale nauki przez dwa czterotygodniowe okresy zjadało codziennie 70 gramów czekolady (przeciętna tabliczka waży 100 g). Cóż za poświęcenie 😉

Polecamy też:

10 rzeczy, których nie wiesz o jedzeniu

 

 

Nie ma więcej wpisów